Drukken op zonne-energie

Drukkerij de Bij in Amsterdam investeerde deze zomer in zonne-energie. Het platte dak van de drukkerij werd volledig belegd met zonnepanelen. De 264 panelen leveren een jaarlijks vermogen op van 60.000 kWh, waarmee het energieverbruik van de drukkerij voor tachtig procent wordt afgedekt. Eigenaar Norbert van Schie is voorloper op dit gebied. Hij weet passie voor milieu en zakelijk inzicht goed te combineren.

Volgens Norbert van Schie komt deze investering in eerste instantie voort uit zijn passie voor duurzaam ondernemen. “Tien jaar geleden had ik al eens laten uitzoeken of er zonnepanelen op het dak konden. Dat stond toen nog te veel in de kinderschoenen en de terugverdientijd was langer dan de levensduur, dat gaat mij ook iets te ver. Ook omdat ik in een huurpand zit, wil ik me niet te lang binden. Wanneer het mijn eigen pand was had ik het eerder gedaan.

Maar je droomt wel verder. Iedereen wil wel graag duurzame energie, maar liever niet in de achtertuin of in het zicht, zoals dat met windmolens het geval is.

Platte zwarte daken hebben we zat in Nederland, je ziet ze van de grond niet, het is dus een prima energiebron zonder dat iemand er last van heeft. Voor mijn gevoel is het ook een kwestie van tijd dat alle platte daken zonnepanelen hebben. De techniek wordt steeds slimmer, de prijs lager, maar wanneer stap je in.

Voor mij is dit moment nu. Het is redelijk betaalbaar. Door gebruik te maken van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie van de overheid (SDE+), werd de terugverdientermijn negen jaar, waardoor er een aanvaardbaar investeringsrisico ontstond. En dan wint de passie. Natuurlijk is er voor mij ook een commercieel belang, duurzaam produceren kan ook een verdienmodel zijn. 90% van onze nieuwe klanten kiest voor ons vanwege onze duurzame acties.”

 

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK