Zonne-energie voor drukkerij aan de poolcirkel

zonnepanelenDe Finse stad Oulu ligt op twee uur rijden van de Poolcirkel, maar dat weerhoudt het lokale energiebedrijf er niet van om er een zonnecentrale te bouwen.

De stad Oulu is bezig een reputatie op te bouwen als een broedplaats van hernieuwbare energie, en daar hoort een zonnecentrale bij. De lokale Oulun Energia Groep gaat daarom 1600 zonnepanelen installeren op het dak van de drukkerij van de lokale krant, meldt de de Finse omroep YLE. Die moeten 420 kilowatt stroom leveren. Daarmee is het meteen de grootste zonnecentrale in Finland.

“Op een mooie zomerdag verwachten we 90 procent van de stroom die nodig is voor de drukkerij via zonne-energie op te wekken”, aldus Esko Jokelainen, de financiële man van het lokale dagblad. “Per jaar kunnen we ongeveer tien procent van het stroomgebruik van de drukkerij verkrijgen uit de zonnepanelen.”

Qua vermogen stelt de centrale niet zo veel voor, maar de locatie is een uitdaging. In december heeft Oulu krap vier uur daglicht, tegen gemiddeld 21 uur en 21 minuten in juni. Toch is Oulun Energia Groep ervan overtuigd dat zonne-energie een toekomst heeft in Finland.

“Vooral het gebruik in de zomer om gebouwen af te koelen is bijzonder rendabel”, zegt Oulun Energia-directielid Seppo Tuomi. Volgens hem zijn de kosten van zonnestroom ook in Finland wel degelijk lager dan van netstroom, mits de panelen op een gunstige locatie zijn geplaatst. Volgens proefopstellingen van zijn bedrijf was de opbrengst van zonnepanelen vergelijkbaar met opbrengsten in Noord-Duitsland.

Oulu is met 200.000 inwoners één van de noordelijkste grote steden in de wereld. De stad wil als “levend laboratorium” fungeren voor nieuwe technologie. Oulu staat in Europa op plaats vijf qua uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling per hoofd van de bevolking.

 

 

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK