Digitalisering is meer dan alleen een modewoord: drie feiten

Er wordt doorlopend gesproken en geschreven over de digitale revolutie, digitalisering of de digitale transformatie. Ondanks de inflatie van deze buzzwoorden, is het een van de grootste uitdagingen van bedrijven om de nieuwe technologische mogelijkheden adequaat te gebruiken. Digitalisering is meer dan een modeverschijnsel. Op de juiste manier ingezet helpt ze bedrijven kosten te verlagen, efficiënter te werken en zich voor te bereiden op het volgende niveau van het eigen innovatievermogen.

Veel van onze alledaagse processen zijn nu al virtueel, zowel in de privésfeer als in het bedrijfsleven. Boodschappen doen in de supermarkt bijvoorbeeld zal in de toekomst waarschijnlijk een tijdbesparende gebeurtenis worden zonder kassa, zoals het meest recente voorbeeld van de online gigant Amazon of de elektronicaketen MediaMarkt Saturn momenteel laat zien. Het potentieel dat door de digitalisering ontstaan is, is enorm.

Met de laatste doorbraken op het gebied van augmented reality, spraak- en beeldherkenning en kunstmatige intelligentie, zijn de mogelijkheden in de toekomst, tenminste technologisch gezien, bijna eindeloos.

1. Mainstream kunstmatige intelligentie (KI)
Al jaren droomt de wetenschap van intelligente robots. Ondertussen is dat geen sciencefiction meer, maar realiteit – en de resultaten zijn indrukwekkend. Zonder het bewust te merken heeft de kunstmatige intelligentie al haar intrede in ons leven gedaan. Chatbots bij de klantenservice of handige gadgets zoals Siri, Microsoft Cortana en vooral Alexa, maken het dagelijks leven gemakkelijker. Ze beantwoorden vragen, dienen als spiekbriefje, besturen in het huishouden verbonden apparaten, of herinneren ons aan afspraken.

2. Voordelen voor de industrie
De digitalisering heeft ook voor bedrijven enorme kansen in zich. Succesvolle implementaties van cobots, dat wil zeggen met sensoren uitgeruste collaborative robots, bieden bijvoorbeeld een volledig nieuwe vorm van samenwerking. Door middel van sensortechniek registreren zij bewegingen en posities van personen. Zo kunnen ze de werknemers direct assisteren, zonder ze aan letselgevaar bloot te stellen. Andere voorbeelden, zoals de combinatie van cognitieve gereedschappen met KI, om productielevenscycli te visualiseren en een geïndividualiseerde massaproductie mogelijk te maken, vormen hier concrete referenties. Digitale oplossingen kunnen enorme kosten besparen en de efficiëntie van bedrijven aanzienlijk verhogen.

3. Alles wordt smart
Digitale smarthomeplatforms zullen in de meeste huizen binnenkort normaal zijn. Door de enorme vooruitgang op het gebied van het ‘internet der dingen’ kunnen thuis de verlichting, verwarming, keukenapparatuur, maar ook alarminstallaties op afstand worden bestuurd en gecontroleerd. Intelligente thuissystemen maken het spraakgestuurde beantwoorden van vragen of het bestellen van producten van het internet mogelijk. Ook auto’s kunnen inmiddels met behulp van intelligente systemen heel eenvoudig bestuurd worden. Autonoom rijden is al lang realiteit en de ontwikkelingen zijn enorm.

Digitale technologieën geven een impuls aan het ontstaan van nieuwe bedrijfsmodellen, nieuwe producten en de ontwikkeling van een service voor klanten die nooit eerder mogelijk was. Het komt er nu op aan deze kansen aan te grijpen.

Bron: Kathrin Stadler – Product Marketing Mindbreeze

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK