Cimpress decentraliseert organisatiestructuur

Vistaprint productiehal

Cimpress, de moedermaatschappij van Vistaprint, kondigde vandaag veranderingen aan om de bedrijfsactiviteiten sterk gedecentraliseerd uit te laten voeren. Dit heeft als doel, de klantentevredenheid en kapitaalopbrengsten beter op te volgen, de besluitvorming te vereenvoudigen, de uitvoering te versnellen, het team van general managers verder uit te bouwen, en de ondernemersdrang te behouden en aan te moedigen.

Cimpress is van plan deze veranderingen door te voeren om haar vooropgestelde visie, strategie en langetermijndoelstellingen sneller te verwezenlijken, deze zullen onveranderd blijven. Tal van Cimpress-teams, die momenteel nog deel uitmaken van bedrijfsbrede centrale afdelingen als technologie, productie, supply chain en andere bedrijfsfuncties, zullen geïntegreerd worden in een van de businessunits of in verwante portfolio managementteams. Na de veranderingen blijven de centrale afdelingen van Cimpress beperkt tot wereldwijde inkoop en leveranciersonderzoek, een centraal technologieteam dat zich voornamelijk toelegt op de uitbouw van het mass customization platform, en ondersteunende basisdiensten. Vanaf eind maart 2017 zal het aandeel Cimpress-teamleden in businessunits toenemen van ongeveer 66% eind december 2016 naar circa 97%. Het merendeel van de resterende centrale teamleden behoort dan tot het centrale technologieteam.

CEO Robert Keane vertelt: “Deze decentralisatie is het logische gevolg van onze strategie en sluit aan bij de evolutie van onze organisatie, terwijl we die strategie nastreven. We hebben bijna 10.000 teamleden in dienst, op ongeveer 50 locaties in meer dan 30 landen en verspreid over 6 continenten. Die groei willen we nog lang voortzetten. Het is cruciaal om een kleinschalige bedrijfscultuur te behouden, terwijl onze organisatie steeds groter wordt. We zijn van Vistaprint uitgegroeid tot Cimpress, en zijn een veel groter en diverser bedrijf geworden. Hierdoor moeten we onze businessunits meer verantwoordelijkheid geven en onze centrale organisatie minder gewicht toekennen. De beoogde veranderingen zijn ingegeven door de vele opportuniteiten die nu op onze weg komen, en door onze gedurfde visie om onze positie als wereldleider in mass customization verder te versterken. We verwachten dat we Cimpress op die manier nog ondernemender, wendbaarder en competitiever zullen maken.”

Cimpress is van plan circa 3000 teamleden van de centrale teams over te plaatsen naar de businessunits. Bovendien worden bepaalde andere rollen en functies die momenteel centraal worden uitgevoerd ingeperkt, waardoor ongeveer 160 posities verdwijnen, of bij benadering 1,6% van het huidige personeelsbestand. In de getroffen domeinen wordt het aantal geplande wervingen van nieuwe medewerkers teruggeschroefd. In het kader van de veranderingen kondigde het bedrijf aan, dat de positie van vier Cimpress-managementleden zal verdwijnen; zij zullen als gevolg hiervan de organisatie verlaten.

“Hoewel deze veranderingen nodig zijn om de toekomst van Cimpress veilig te stellen, was het een moeilijke beslissing waarbij we niet over één nacht ijs zijn gegaan”, vervolgt Robert Keane. “Ik wil mijn oprechte respect, empathie en dank uitdrukken aan iedere medewerker, op elk niveau, die Cimpress zal verlaten als gevolg van deze veranderingen in onze organisatie.”

Cimpress maakte ook de volgende promoties en nieuwe managementleden bekend:

  • Trynka Shineman, voorheen president van Vistaprint, is benoemd tot chief executive officer van Vistaprint.
  • Maarten Wensveen, voorheen senior vicepresident Technology, is benoemd tot chief technology officer.
  • Peter Kelly, chief executive officer van National Pen, wordt managementlid bij Cimpress.
Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Door het coronavirus zijn voorlopig alle trainingen gecancelled. VIGC biedt een selectief deel van haar trainingen momenteel digitaal aan. Bekijk het aanbod op de website van het VIGC.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK