Cijfers boekenmarkt 2022 van CPNB

Lezers kochten in 2022 in totaal ruim 43 miljoen boeken, met een totale waarde van meer dan 664 miljoen euro. De gegevens zijn afkomstig van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek

Best Verzorgde Boeken
Foto: de best verzorgde boeken in 2022

De afzet steeg licht met 0,4% en is daarmee de hoogste in tien jaar tijd. De boekenmarkt is in omzet met 2,7% gegroeid. Er zijn 1% meer fysieke boeken verkocht terwijl de verkoop van losse e-boeken buiten abonnementsvormen voor het tweede jaar op rij is gedaald.

De groei van de totale markt komt volledig op het conto van anderstalige boeken, waarvan het gros Engelstalig is: in 2022 zijn 3% minder Nederlandstalige boeken verkocht. De laatste keer dat de afzet van Nederlandstalige boeken daalde, was in 2019. Toen daalde echter de gehele boekenmarkt, terwijl er het afgelopen jaar op het totaal dus sprake is van een kleine stijging. De daling zien we terug bij Nederlandstalige boeken in alle genres, maar met name bij Nederlandstalige fictie: daarvan zijn 10% minder boeken verkocht.

Lees verder bij inct

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK