CFSP wil een einde maken aan het bloed dat kleeft aan de mineralen die nodig zijn voor onze gadgets

CFSP bloed mineralenIn landen zoals Congo worden door slaven en gevangenen de mineralen die nodig zijn voor onze gadgets zoals smartphones en tablets gewonnen onder erbarmelijke omstandigheden. Die mineralen met exotische namen als cassiterite, coltran en wolframite zijn duurder dan goud en helpen de gewapende machthebbers in Congo aan buitenlandse deviezen en houden een systeem van slavernij en terreur in stand. De Electronic Industry Citizenship Coalition probeert met de hulp van bedrijven zoals AMD, Apple, Dell, Intel, Microsoft en Nokia daar een einde aan te maken. Het Conflict Free Smelter Program, CFSP, brengt de weg van de mijn tot aan de fabricage van gadgets in beeld en verplicht bedrijven alleen mineralen te kopen van landen en bedrijven die het Global e-Sustainabilty Initiative ondersteunen. Voor de bekende merken is dat een oplossing, helaas maken de fabrikanten van de goedkopere Chinese en Koreaanse smartphones en tablets nog steeds gebruik van deze met bloed besmeurde mineralen. Maar de druk op hen neemt steeds meer toe en hopelijk kunnen we in de nabije toekomst dit hoofdstuk van uitbuiting en onderdrukking afsluiten.

 

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

1 reactie

  1. Hans van Hoven op 03/06/2014 om 09:21

    Heel goed om hier aandacht aan te besteden. Slechts weinig mensen realiseren zich dat (jonge) kinderen de mijnen in moeten onder erbarmelijke omstandigheden om grondstoffen te delfen opdat onze kinderen met de nieuwste smartphones kunnen showen op het schoolplein.Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK