Brancheorganisatie NDP: Eén op de drie Nederlanders leest dagelijks één of meer gedrukte kranten

Dat blijkt uit het recente NPMM 2021-III onderzoek. Toch is het bereik met ca. 3% gedaald. De brancheorganisatie zegt dat die daling vooral werd veroorzaakt door dalingen in de losse verkoop ten gevolge van corona.

Ndp Onderzoek Bereik Kranten

nom

Ook is het zo dat corona de consumptie van digitale nieuwskanalen een impuls heeft gegeven. Onderzoeker Erik Grimm zegt daarover: “Het dagelijkse bereik van de online dagbladen kwam in het tweede kwartaal van 2021 uit op 4,1 miljoen dertienplussers. De online bezoekers van dagbladsites en -apps trekken voor hun online nieuwsupdates ruim 24 minuten uit en bekijken daarbij gemiddeld 19 items.”

NDP constateert verder op basis van het NOM-onderzoek:

  • Landelijke dagbladen bereiken in gedrukte vorm dagelijks 20 procent van de bevolking. De regionale titels behalen samen een dagelijks bereik van 2,6 miljoen dertienplussers, ofwel 18 procent.
  • Het gedrukte dagblad is opvallend populair in het weekend. Het bereik van de zaterdagkrant van landelijke titels is gemiddeld 40 procent groter dan van een doordeweekse editie. NRC en de Volkskrant weten in het weekend maar liefst respectievelijk 65 procent en 67 procent meer lezers te trekken.
  • AD (1,1 miljoen dagelijkse lezers) en De Telegraaf (1,0 miljoen) zijn in printvorm de grootste landelijke titels. De Limburger heeft het grootste bereik (0,3 miljoen) onder de regionale dagbladen.

Nieuwe samenstelling rapportage

De samenstelling van de rapportage van NPMM 2021-III is vernieuwd. Voor het eerst worden zowel de landelijke als de regionale titels in één publicatie opgenomen. Mediaplanners kunnen daardoor alle titels in één bestand terugvinden, uitgevers overzien hun portfolio in één rapportage.

De dataset omvat naast het printbereik van de gedrukte uitgaven ook het bereik van de online platforms van dezelfde titels. Voor het online bereik zijn de NOBO-cijfers uit kwartaal 2 2021 de bron.

De NOM-rapportage NPMM zal vanaf nu viermaal per jaar verschijnen.

Bron: NDP

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK