Boeken in toekomst digitaal gedrukt

digitaal drukkenOm ook in de toekomst rendabel te kunnen blijven produceren zullen boekdrukkers moeten overstappen op digitaal drukken. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek dat I.T. Strategies in opdracht van Ricoh heeft uitgevoerd naar de toekomst van de Europese boekenindustrie. Voor dit onderzoek zijn Europese uitgevers gevraagd of gedrukte boeken nog levensvatbaar zijn en wat hun waarde en plaats is in een snel veranderende communicatiemaatschappij. Uit het onderzoek blijkt dat de druk op Europese uitgeverijen om nu al over te schakelen naar digitale productie nog niet heel groot is. Voordat digitale productie een noodzaak wordt om te overleven, moet eerst meer vraag komen naar kortere levertijden en de prijsregulering minder stringent worden.
Het digitaal drukken van boeken wordt nog niet op heel grote schaal toegepast, maar is niet nieuw. De eerste drukkerijen zijn jaren geleden al begonnen met het digitaal drukken van boeken. De grote aanbieders leveren hiervoor tegenwoordig verscheidene (plano en rotatie) printers die hoge productievolumes aankunnen in zwartwit en kleur. Offsetdruk, de druktechniek die vanaf de jaren ’60 de oude boekdrukkunst van de markt heeft gestoten, zal het op zijn beurt vroeg of laat afleggen tegen de nieuwe digitale druktechnieken. Zo blijkt uit bovenstaand onderzoek dat in Noord-Amerika offsetdruk al steeds vaker vervangen wordt door digitale technologie.

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK