Bizar jaar! Terugblik 2020 door Jolanda

Wat een bizar jaar was dit! Een jaar met een pandemie en contactloze momenten. Vanaf de nieuwe werkelijkheid in maart lieten Nederlanders zien flexibel te kunnen schakelen. Zeker de ondernemers.

Jolanda van Drie

Deels omdat ze wel moesten, maar zeker ook deels omdat ze hun naam als ondernemer waard bleken te zijn. Veel ondernemers kwamen met creatieve initiatieven. Het gaf een positieve vibe onder het motto van: ‘we gaan er samen voor’. In een versneld tempo werden bijvoorbeeld digitale alternatieven bedacht voor beurzen of productintroducties.

Hoe verder we in het jaar kwamen, hoe professioneler deze uitingen werden. Het VIGC Congres in oktober en de Virtual Fair van FESPA in december waren een genot om naar te kijken. Digitaal is kennisoverdracht, één van de belangrijkste factoren. De netwerkfunctie die bij offline events zo belangrijk is, is online moeilijker te creëren. Wanneer je interessante kennis verbindt met goede visuals en een spontane presentatietechniek, heb je een succesvolle digitale combinatie te pakken.

Jaar 2021

Ondanks deze mooie online mogelijkheden, hoop ik dat we elkaar in 2021 ook weer meer offline mogen ontmoeten. Want elkaar live spreken en samen eens een gezellige netwerkborrel doen, is een belangrijk onderdeel voor de zakelijke energie.”

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK