Bibliotheken starten met uitlenen van e-books

Vanaf heden kunnen leden van Nederlandse openbare bibliotheken ebooks lenen bij hun bibliotheek. Het aanbod van circa 5.000 titels is voorlopig gratis voor leden, vanaf april moet voor de nieuwste titels betaald worden.

ebook bib blokboek

De ebooks kunnen op diverse manieren gelezen worden. Zo is er een online leesmodus waarmee er direct in de browser gelezen kan worden. Ook zijn er apps beschikbaar voor Android en iOS, waarmee de ebooks gemakkelijk op een smartphone of tablet gelezen kunnen worden. Daarnaast wordt er ondersteuning aangeboden voor ereaders. Voor deze laatste groep zijn de ebooks beveiligd met Adobe DRM – dit om ervoor te zorgen dat de ebooks nadat de uitleentermijn verstreken is niet meer gelezen kunnen worden.

De uitleentermijn van de ebooks is 21 dagen. Hierna kan een ebook opnieuw geleend worden, direct verlengen is niet mogelijk. De bibliotheken betalen per uitgeleend ebook een bepaald bedrag aan uitgevers. Bij ebooks die nog geen 3 jaar oud zijn is dat 36 cent, bij ebooks tussen de 3 en 4 jaar 24 cent en bij oudere ebooks 12 cent per uitleen.

Nog lang niet alle Nederlandse uitgevers werken mee met de bibliotheken. Uitgevers die hun ebooks beschikbaar stellen zijn onder meer WPG, VBK en enkele kleinere uitgevers. Met ingang van april moet voor ebooks jonger dan 3 jaar extra betaald worden, de oudere blijven wel gratis beschikbaar voor bibliotheekleden.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK