Is het einde van interactieve e-boeken nabij?

interactive ebooksNa de hype van interactieve e-boeken die alle technische mogelijkheden van digitale media benutten lijkt het einde van deze kostbare en productie tijdverslindende trend nabij. Dat zou je althans op kunnen maken uit het faillissement van Atavist Books, een van de eerste uitgevers van interactieve e-boeken. Maar, als je zoals schrijver en zelfuitgever J.J. Gadd wat verder kijkt dan zie je een voorbeeld van ‘De Wet op de Remmende Voorsprong’. Wat technisch mogelijk is heeft niet altijd een markt of een goed ondernemingsplan. Het maken van interactieve digitale publicaties is een door de combinatie van technieken en mogelijkheden; tekst, (bewegend) beeld, geluid en koppeling met een online database, niet eenvoudig. En lezers vinden die deze kostbare producties kunnen betalen is nog moeilijker. Interactieve publicaties zijn wel de ultieme uitdaging voor creatieve communicatiemakers die hiervoor steeds betere gereedschappen krijgen. Die gereedschappen geven schrijvers/uitgevers, geholpen door innovatieve productiebedrijven, een tweede leven aan interactieve publicaties die zeker in combinatie met papieren uitgaven nooit zullen verdwijnen.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK