Bevrijdingsdag jaarlijkse feestdag sinds 2022

Sinds 2022 is Bevrijdingsdag, 5 mei, een jaarlijkse feestdag in de Grafimedia cao. Dat betekent dat de medewerkers die dag niet hoeven te werken. Of een toeslag ontvangen, als in het bedrijf de productie moet doorgaan en ze daardoor geen vrij kunnen krijgen.

Schiphol Rijk

In het voorjaar zijn er meer feestdagen, zoals Pasen en Pinksteren. De Grafimedia cao bevat in artikel 4.3 afspraken over vrijaf en de beloning voor het eventueel werken tijdens deze feestdagen.

Goede Vrijdag

Medewerkers stoppen op Goede Vrijdag om 16.00 uur met werken, tenzij het werk dat in redelijkheid niet toelaat. In dat geval ontvangen ze een toeslag op hun feitelijk salaris van 50% voor de uren van 16.00 tot 18.00 uur en 100% voor de uren tot 24.00 uur. Als na 16.00 uur een nachtdienst volgt, ontvangt de medewerker vanaf 22.00 uur geen toeslag van 100% maar een toeslag op grond van de klokurenmatrix (50%).

Pasen, Koningsdag, 5 mei, Hemelvaart en Pinksteren

Dit zijn feestdagen en op feestdagen wordt als regel niet gewerkt. Als mensen op een feestdag toch moeten werken, ontvangen ze een toeslag op hun feitelijk salaris (dat is hun loon zonder ploegentoeslag) van 100%. Er ontstaat geen recht op een vervangende vrije dag.

Bron: KVGO

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK