Belonend leren basisprincipe achter social media posts

Het sociale-mediagebruik van mensen wordt vaak vergeleken met een verslaving, met als ‘craving’ het willen krijgen van zo veel mogelijk positieve feedback – likes – uit je omgeving. Empirisch bewijs voor sociale-mediagebruik als op beloning gebaseerd gedrag is echter schaars. UvA-psychologen Björn Lindström en David Amodio brengen hier verandering in.

Like

Met een big data-analyse en gedragsexperiment laten ze zien dat reward learning-mechanismen van invloed zijn.
Het onderzoeksteam analyseerde meer dan een miljoen posts van ruim 4.000 gebruikers op Instagram en drie online fora. “We zagen dat mensen hun posts op zo’n manier spreiden dat het aantal likes dat ze gemiddeld ontvangen, wordt gemaximaliseerd. Ze posten sneller nadat ze een hoog aantal likes krijgen en minder vaak wanneer ze minder ‘likes’ ontvangen”, vertelt Lindström. Dit patroon sluit nauw aan bij het bekende mechanisme van reward learning (leren door beloning) en suggereert dat er sprake is van vergelijkbare principes die bij dieren te zien zijn. Lindström maakt de vergelijking met ratten in een Skinner-box: “Die leren ook bepaald gedrag aan door zo veel mogelijk beloond te willen worden, maar dan met voedsel.”

De onderzoekers gingen vervolgens op zoek naar bevestiging van hun resultaten door een online experiment te doen op een Instagram-achtig platform. Hierin konden deelnemers grappige beelden met een spreuk erbij of memes posten en ontvingen zij likes als feedback. Ook uit het experiment bleek dat dat mensen vaker iets posten als ze gemiddeld meer likes krijgen.

Concluderend stellen de onderzoekers vast dat sociale-mediagebruik dus de basisprincipes van belonend leren volgt. “Onze bevindingen kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in waarom sociale media het dagelijks leven van veel mensen domineren en bieden aanknopingspunten voor het aanpakken van overmatig online gedrag”, aldus Lindström.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK