Amsterdam wereldwijd 2e op AI ranglijst

Amsterdam staat op plek 2 in de wereldwijde Global Cities’ AI Readiness Index voor steden tot 3 miljoen inwoners, één plek achter koploper Stockholm. Deze index meet hoe steden voorbereid zijn op uitdagingen gerelateerd aan artificiële intelligentie (AI).

Amsterdam scoort hoog omdat de stad een duidelijke visie heeft hoe AI haar inwoners ten gunste kan komen en waarbij discriminatie wordt tegengegaan. De index is gebaseerd op onafhankelijk onderzoek van strategisch advieskantoor Oliver Wyman.

Het onderzoek stelt dat AI de komende jaren een allesbepalende rol in ons leven zal spelen. Met name in steden wordt de technologie al veel toegepast. Bijvoorbeeld bij het voorspellen van verkeersdrukte, het efficiënt verwerken van afval en het onderhouden van de openbare ruimte. Daarentegen heeft een slechte voorbereiding op de komst van AI zeer negatieve gevolgen. Het kan leiden tot banenverlies, maatschappelijke ongelijkheid en een bedreiging zijn voor de privacy. Kortom, een juiste voorbereiding op het goed inpassen van AI is van groot belang voor de toekomstige concurrentiepositie en de sociale cohesie van een stad.

oliver-wyman

AI beleid Amsterdam

Er zijn in Amsterdam veel buitenlandse ondernemingen actief die investeren in kennisontwikkeling. Ook de Amsterdamse universiteiten leveren een belangrijke bijdrage op dit vlak.
Om AI in goede banen te leiden heeft de Gemeente Amsterdam een innovatieteam, onder leiding van directeur Ger Baron. “Deze belangrijke erkenning geeft ons een extra stimulans om door te werken aan de AI-agenda voor Amsterdam”, aldus Baron. “AI-toepassingen hebben nu al verregaande impact op de samenhang van de stad, denk daarbij aan navigatie- of datingapps. We komen nu in de fase dat de gemeente AI kan inzetten voor het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen, zoals armoedebestrijding, terrorisme en gezondheidszorg. Aan ons is de taak om AI voor iedere Amsterdammer voordelig te laten werken. Om dat te realiseren bouwen wij een eerlijk algoritme dat veilig is.”

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK