Ambachtelijke drukkerij Nautilus moet binnenstad van Leiden verlaten

De Leidse drukkerij Nautilus en gelieerde uitgeverij Ginkgo, verlaten na bijna dertig jaar de Leidse binnenstad. De bedrijven zijn na Pasen te vinden op Citrusweg 12.

Drukker en uitgever Bert Lever en zijn vrouw Betty waren liever niet weggegaan. Wellicht dat citroenen die prominent op hun verhuisbericht prijken ook daar een beetje naar verwijzen, en niet slechts naar het toekomstige adres.. ’Gewijde grond’ noemde Lever het Leidse centrum in deze krant weleens, ter verwijzing naar de drukkershistorie van de Sleutelstad. Hij voelde zich dan ook bevoorrecht toen hij in 1989 drukkerij Nautilus kon overnemen en in de Koppenhinksteeg aan de slag ging.

Met het na hevige strijd verdwijnen van vrijplaats Koppenhinksteeg echter, viel ook het doek voor Nautilus en Ginkgo. Het blok zou een appartementencomplex worden. Eerdere hoop dat in dat nieuwe plan ook plek te vinden zou zijn voor de ambachtelijke offsetdrukkerij, bleek ijdel. Dat vindt Lever nog altijd jammer, maar hij kijkt nu vooral naar de toekomst. Vanaf april openen Nautilus en Ginkgo de deuren aan de Citrusweg. Niet langer in het centrum, maar wel blijvend verbonden aan Leiden.

Bron: Leidsch dagblad

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK