Ahold Delhaize heeft in België een primeur met papieren wijnfles

Dat bedrijven actief in de keten van verpakkingen methoden zoeken om het milieu te sparen, is niet nieuw. Maar een papieren fles in het wijnschap zal voor de consument wel even wennen zijn. Alhoewel, pakken wijn zijn al jaren bekend, alhoewel de binnenzijde daarvan nog een volledige plastic ‘zak’ bevat.

Het nieuwe product heet ‘Planet B‘ en is geproduceerd door middel van 94% gerecycled papier. Uiteraard moet de binnenzijde tegen lekken beschermd worden en dat wordt gedaan met een binnencoating, maar niet zoals de consument dat gewend is bij zuivelverpakkingen. Het verschil is dat de coating makkelijk te verwijderen is, zodat papier en plastic gescheiden kunnen worden verwerkt in de recycling. Etiketten zijn niet nodig, de fles wordt aan de buitenzijde op het ‘papier’ bedrukt.

Frugalpac Delhaize

De wijn is echt bedoeld voor de bewuste liefhebber. Naast de verpakking is de inhoud namelijk veganistisch en biologisch. Dus zeker niet het wijntje voor de gemiddelde consument. Of de primeur op termijn ook naar Nederland komt bij Albert Heijn komt, is niet bekend gemaakt.

Frugalpac

Frugalpac Logo

De basis van de technologie is ontwikkeld bij het Engelse Frugalpac in Ipswitch. Eén van de eerste producten van deze ontwikkelaar was de Frugal Cup, en nu dus de Frugal Bottle. Alles is gericht op de laagst mogelijke CO2 belasting. Het bedrijf claimt dat zij dat ten opzichte van hun concurrenten ook waarmaken. Het wereldwijde Intertek met een vestiging in Nederland beoordeelt dergelijke claims.

De Frugal Bottle is 5 keer lichter dan een glazen fles en bevat 77% minder plastic dan een plastic fles. De CO2 reductie ten opzichte van ‘gewone flessen’ zou volgens Delhaize 84% bedragen.

Ahold Delhaize

Delhaize maakt deel uit van de internationale retailgroep Ahold Delhaize die actief is in 10 landen met ongeveer 380.000 werknemers. Het netwerk van Ahold Delhaize telt bijna 7.000 winkels, waar wekelijks bijna 54 miljoen klanten hun boodschappen doen.

Bronnen (bewerkt): Delhaize, Intertek, Frugalpac

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK