Aangescherpte privacywet zorgt voor paniek

In het bedrijfsleven slaat de paniek toe, nu men zich realiseert wat de nieuwe privacywet gaat betekenen. Gartner verwacht dat de helft van de Nederlandse bedrijven de deadline niet haalt.

Dat meldt vandaag het Financieele Dagblad, na een rondgang onder een aantal experts op het gebied van privacywetgeving.

De boodschap die uit het artikel spreekt, is in het eerste opzicht verwonderlijk. De Algemene Verordening Gegevensbescherming is in april 2016 aangenomen door het Europees Parlement. Ook voor de stemming in het Parlement is er al ruim aandacht besteed aan de aanscherping van de eisen op het terrein van privacybescherming. En de wet voorzag in een ruime overgangstermijn van twee jaar, juist vanwege de complexiteit van de benodigde aanpassingen.

Het lijkt erop dat bedrijven zich hebben blindgestaard op de meldplicht bij inbreuk op privacygevoelige data. Dat onderdeel is in Nederland al ingevoerd. De AVG verordonneert echter ook dat privacygevoelige gegevens niet langer bewaard worden dan nodig is. Daarna moeten ze vernietigd of geanonimiseerd worden. Dat vergt aanpassingen aan de IT-systemen die behoorlijk ingewikkeld kunnen zijn. En het vraagt ook het nodige op het terrein van data governance: “je moet er ook voor zorgen dat er geen kopieën van de database c.q. overzichten blijven “rondzingen” in je organisatie.” Een bedrijf moet bijvoorbeeld ook in staat zijn gegevens van een klant door te geven aan een ander bedrijf, als die klant daarom vraagt; ook een opgave die beslist niet eenvoudig zal zijn, zeker niet als je daarbij ook nog eens moet garanderen dat de gegevens te allen tijde beschermd zijn tegen ongeoorloofde inzage.

Bedrijven die in gebreke zijn, kunnen sancties tegemoet zien van de toezichthouders: in Nederland de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat kan om forse bedragen gaan, tot 20 miljoen euro of 4 procent van de jaaromzet – dat verklaart ook meteen waarom er nu paniek uitbreekt in de directiekamers.

(bron: FD en Automatiseringsgids)

Beate den Engelsman

Accuracy, precision and organisational talent characterise Beate. She is not only the administrative heart, but also our beloved editor-in-chief. Her creativity helps her in finding and writing articles for Blokboek.com. Owner of boekbol.nl, scrapbol.nl and fotobol.nl

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK