Onderzoek: investeren in marketing automation verbetert prestaties

Vandaag heeft Act-On Software, samen met Econsultancy, een vergelijkend onderzoek over de staat van b2b marketing automation in Noord-Amerika en Europa gepubliceerd. Meer dan 350 b2b marketers in Noord-Amerika en Europa zijn ondervraagd over marketing automation. De studie onthult een verband tussen investering in marketing automation en businessprestatie. Het is 24 procent waarschijnlijker dat marktleiders marketing automation gebruiken en bijna tweederde van deze organisaties gebruiken marketing automation technologie, in vergelijking met 50 procent mainstream bedrijven.

Het doel van het onderzoek is simpel: begrijpen hoe bedrijven marketing automation gebruiken, vooral het adopteren van technologie en hoe geavanceerd en effectief het gebruik daarvan is. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de ondervraagde b2b organisaties marketing automation gebruikt. De studie laat ook zien dat marketing automation vaak maar op drie gebieden wordt gebruikt: e-mail, webformulieren en online bestemmingspagina’s. Dit zijn basisfuncties in marketing automation.

Warren-Payne, Marketer en Industrie Analyst van Econsultancy, hierover: “Ondanks de belangrijke rol die marketing automation speelt bij het helpen van marketeers om commerciële doelen te bereiken, blijkt uit onderzoek dat 47 procent van de bedrijven de technologie niet eens gebruiken. Marketing automation lijkt een concurrentievoordeel te zijn voor meeste bedrijven, dus het is belangrijk voor bedrijven die nog niet geïnvesteerd hebben om hun huidige groeistrategie te heroverwegen.”

Op alle gebieden lijkt het voor Noord-Amerikaanse organisaties 14 procent waarschijnlijker om marketing automation te gebruiken dan hun Europese tegenhangers. In sommige categorieën, zoals CRM-integratie, social media, webformulieren en account-based marketing, is dit een opvallende marge. Het blijkt dat Noord-Amerika een stap voorblijft op Europa als het gaat om marketing automation gebruik, verfijning en uitkomsten. Een hoger deel van de respondenten in Noord-Amerika geeft aan dat marketing automation hun organisaties ROI heeft geleverd (91 procent versus 72 procent in Europa).

Michelle Huff, CMO van Act-On Software, concludeert: “Marketeers staan tegenwoordig in een veranderende, ontmoedigende wereld: een druk verkooplandschap, online channels die snel vermenigvuldigen en een digitaal verstoorde klantreis. Maar belangrijker nog; de klanten die marketeers bedienen, hebben meer controle dan ooit tevoren. Als marketeers moeten we door deze verandering navigeren om te slagen. Steeds meer zien we dat bedrijven de moderne marketingtechnologieën, zoals marketing automation, omarmen om hen beter te helpen concurreren en hun bedrijfsdoelstellingen te behalen.”

Lees hier het gehele (Engelstalige) rapport.

Wat is b2b marketing automation?
Marketing automation is het gebruikmaken van diverse geautomatiseerde systemen om leads aan je te binden, door hen door hun customer journey heen te begeleiden. Dit wordt vaak gedaan door op het juiste moment relevante info te versturen, vaak via meerdere kanalen. Doel is: leads naar conversie om te zetten. De software waarmee dit kan, ontwikkelt zich in vogelvlucht. Steeds meer b2b marketeers gebruiken marketing automation om hun marketingcampagnes automatisch te laten lopen, inzicht te verkrijgen in doelgroepen en kwalitatieve leads te genereren. De focus ligt op: content creation, content delivery, content optimalisation, SEO, lead capturing, lead scoring, lead nurturing & analytics.
(bronnen: b2bmarketeers.nl, karelgeenen.nl)

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK