PostNL schendt privacywet met verhuisservice

PostNL heeft jarenlang de privacy van Nederlanders geschonden door zonder duidelijke toestemming adresgegevens door te verkopen aan bedrijven.

De verhuisservice stuurt je post automatisch door naar je nieuwe woonadres. De dienst, die sinds 2015 bestaat, is voor PostNL extra inkomsten. Naast de 2,95 euro die je per week voor de dienst betaalt verkoopt PostNL je privégegevens door aan bedrijven.

Sinds januari van dit jaar moet je nadrukkelijk toestemming geven voor het doorverkopen van je gegevens. De reden voor de aanpassing: “Wij vinden dit beter passen bij deze tijd waarin privacy en gegevensbeveiliging meer aandacht krijgen”, aldus de woordvoerder. Maar, zegt het bedrijf: “PostNL heeft zich altijd gehouden aan de wet- en regelgeving op het gebied van privacy.” De grote vraag: klopt dat?

Privacyverklaring.
PostNL beroept zich daarvoor op de privacyverklaring. Daar staat in dat je automatisch akkoord gaat met het doorverkopen van je gegevens. Bij het sterretje staat dat je je wel kunt afmelden door de privacyverklaring te lezen, zoals dit screenshot laat zien.

Als je dan op het linkje naar de privacyverklaring drukte, vond je verstopt in de tekst de optie hieronder. Door het vakje aan te vinken kon je je afmelden voor het doorverkopen van je gegevens.

De Autoriteit Persoonsgegevens laat weten dat gebruikers voor het doorverkopen van hun data ‘nadrukkelijke toestemming’ moeten geven. Als deze toestemming standaard is aangevinkt of zelfs is verstopt in de algemene voorwaarden (beide gebeurden bij PostNL), kun je er als bedrijf niet vanuit gaan dat je toestemming hebt.

“Een organisatie kan bij het uitblijven van een reactie hooguit afleiden dat betrokkenen er geen bezwaar tegen hebben gemaakt. Dit komt niet overeen met het bewust geven van toestemming. De verantwoordelijke kan bij twijfel niet bewijzen dat de betrokkene toestemming heeft gegeven voor de gegevensverwerking”, aldus de woordvoerder. Toch houdt PostNL vol dat het al die jaren zich netjes aan de Nederlandse privacywet heeft gehouden.

De verhuisservice wordt aangepast na een klacht van de Consumentenbond. De timing is niet heel toevallig: in mei geldt de nieuwe Europese privacywet, die onder andere op het gebied van toestemming verlenen voor het verwerken van je data een stuk strenger is dan de huidige Nederlandse wet.

Onderaan vind je nu de optie waarmee je privégegevens worden doorverkocht aan commerciële partijen. PostNL benadrukt ‘altijd zeer correct’ te zijn omgegaan met de gegevens van gebruikers van de verhuisservice. “En dat zullen we blijven doen.”

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK