Pure Digital: Drie megatrends om in de gaten te houden

Een van de sprekers tijdens het Pure Digital evenement in april in Amsterdam is Terry Raghunath van HP. Hij geeft een interessante visie op nieuwe printmarkten.

De toenemende personalisatietrend verhoogt de vraag naar kwalitatief drukwerk, dat snel en betaalbaar geleverd wordt. Maar hoe kunnen ontwerpers en drukkers hierin samenwerken? Pure Digital beantwoordt de vraag nog voor de markt ze stelt, door creatieve ontwerpers en technologieleveranciers van digitaal printen samen te brengen in de RAI, van 17 tot 19 april, in Amsterdam. En wat krijg je als je creatie en uitvoering samenbrengt? Ongetwijfeld vuurwerk.

Ik wil alvast ‘het vuur aan de lont steken’ door de link tussen tech en design te evangeliseren, en zo aan te tonen hoe HP graag bijdraagt tot deze b(l)oeiende markt. Iedereen kan immers koken, maar het is de combinatie van het kunnen van de chef, en de kwaliteit van de ingrediënten die een gerecht tot een kunstwerk verheft. Net zoals in de keuken spot ik ook in interieur decor enkele megatrends, die de consument best kan smaken, en die de markt makkelijk kan realiseren met digitaal printen.

1. Beleving vs. noodzaak.

Online winkelen piekt. Bijna overal kan je op vrijwel elk moment van de dag ongeveer alles laten leveren. Tandpasta nodig om 23.00 uur? Geen probleem. Een bericht via een appje, online betalen, klaar. Een winkel bezoeken was vroeger een noodzaak en moest zo efficiënt mogelijk gebeuren. Retail zoekt dan ook alternatieve ervaringen om mensen in de winkel te krijgen en te houden. POS materiaal wordt niet langer alleen aangewend om de laatste promoties te pushen, maar wordt ook ingeschakeld om een aangename winkelervaring te genereren. Met digitaal printen kan dat snel en efficiënt. Retail probeert zo de super uit supermarkt te halen, zodat de winkelervaring opnieuw als een markt aanvoelt, met aangename visuals die weliswaar de waren aanprijzen, maar je ook aangeven waar je rustig een kopje koffie kan drinken terwijl de kinderen spelen, waar je kan kletsen met de buren en toch ook inspiratie opdoet voor dat nieuwe dieet. De winkel, een plek waar je graag heen gaat, niet waar je heen moet.

2. Diversificatie door personalisatie.

Restaurants moeten opboksen tegen de prijzenslag en verwende klanten, maar ook tegen de toenemende trend naar merkgeneralisatie. Slimme eigenaars bliezen een restaurantbezoek echter opnieuw allure en grandeur in, door het bezoek te personaliseren. De ‘look and feel’ van de keuken trekt men door in het interieur, met kleine elementen die het merk op subtiele wijze uitlichten en de klantenbinding verhogen. Wie met alle zintuigen kan eten, zal ook vinden dat het eten beter smaakt. Men gaat niet meer gewoon “eten”, maar opnieuw echt “uit eten”. De persoonlijke ervaring valideert daarbij elke meerprijs – de bezoeker krijgt waar voor zijn geld en de restaurantuitbater het publiek dat hij ambieert.

3. Het Tripadvisor effect anticiperen.

Hotelgasten willen een frisse ervaring bij elk bezoek. De toenemende druk van Tripadvisor reviews, noopt hotels om bijna elke vijf jaar het interieur op te frissen. Onhaalbaar met klassieke interieurdecoratie, maar betaalbaar met digitaal printen. De investering verdient zich snel terug, want wie zich comfortabel voelt, zal ’s nachts beter slapen. Wie beter slaapt, geeft sneller een positieve aanbeveling en keert sneller terug. Slimme hotels gaan dan ook een wederkerige deal aan met aanstormend ontwerptalent en een goede drukker.

Deze trends zijn slechts enkele voorbeelden van het cruciale belang van wisselwerking. De kwaliteit van de creatieveling geeft waarde aan het design. En het is aan de drukker om aan te tonen, hoe het materiaal en de druktechniek een ontwerp tot leven kunnen wekken. Op een schaalbare, betaalbare en commerciële manier.

Mijn presentatie op woensdag: 11.00-11.30 uur en donderdag: 11.30-12.0 uur, bevat talloze praktische voorbeelden, die de haalbaarheid en de schaalbaarheid van bovenstaande megatrends toelichten.

Tot dan!

Terry Raghunath

P.S. Geef gerust een seintje via LinkedIn als je specifieke vragen hebt! Ik beantwoord ze graag. https://www.linkedin.com/in/terry-raghunath-35012/?locale=fr_FR

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK