Europese grafische markt goed voor 160 miljard

De Europese grafische industrie heeft vorig jaar meegeteld, een output gedraaid van 160 miljard euro. Dat is 2 procent meer dan in 2016 maar als de inflatie wordt meegenomen dan was nagenoeg sprake van een stabilisatie. Een verdere groei in de verpakkingssector, goed voor de helft van de omzet, werd zo goed als ongedaan gemaakt door de krimp bij overig drukwerk. De grafische sector als geheel heeft ook te kampen met verdere tegenwind door hoge arbeidskosten alsmede stijgende papierprijzen.

Dat zijn de grote lijnen in het ‘2018 Intergraf Economic Report, the evolution of the European graphic industry’ van de Europese koepel voor de grafische sector Intergraf. De grootste nationale markt voor de grafische industrie blijft Duitsland met vorig jaar een omzet van 32 miljard. De groei zit hem echter vooral in Midden-Europa, waar met name Polen sterk opkomt. Daarnaast vertonen een aantal zuidelijke landen die eerder zwaar getroffen waren door de crisis zo langzamerhand ook weer enig herstel.

Het rapport vermeldt verder dat het verbruik van grafisch papier in 2016 weer verder is gedaald met 2,8 procent na een krimp met 4,2 procent in het jaar daarvoor. Het aantal grafische bedrijven in Europa nam echter in 2016 voor ’t eerst in jaren weer toe, opnieuw vooral door de gunstige ontwikkelingen in Midden-Europa. De Europese statistische dienst Interstat komt op 112.000 ondernemingen, dat is 2.000 meer dan in 2015. Het totale aantal werknemers daalde echter door tot net onder de 700.000 terwijl de grafische industrie vijf jaar eerder nog meer dan 750.000 banen telde.

Wat de nabije toekomst betreft, voorziet onderzoeksbureau Smithers Pira in haar bijdrage aan het onderzoek een stabilisatie van de Europese drukwerkmarkt. Ons land vormt echter één van de uitzonderingen want bij ons zou de grafische omzet dalen van 5,26 miljard vorig jaar naar 5,08 miljard in 2022. Ook op andere West-Europese grafische markten is sprake van een verdere terugloop terwijl Oost-Europese landen hun markt de komende tijd naar verwachting verder zien groeien. Zo is de Poolse grafische markt nu goed voor 6,25 miljard euro maar kan dat over vijf jaar met bijna een miljard zijn opgelopen naar 7,14 miljard euro.

Buitenlandse handel
Intergraf besteedt ook in dit jaaroverzicht veel aandacht aan de handel in gedrukte producten van en naar landen buiten de Europese Unie. Op dat vlak is de handelsbalans nog altijd ruim positief voor de EU. Afgelopen jaar exporteerden de 28 huidige EU-landen samen voor 5,5 miljard aan gedrukte producten naar niet-EU-landen terwijl er aan de andere kant voor 2,9 miljard van buiten de EU werd ingevoerd. Van de totale invoer leverden zowel China als de VS ongeveer een derde. Daarbij is ons land de grootste importeur van drukwerk uit de VS terwijl Chinees drukwerk vooral zijn bestemming vindt in Groot-Brittannië. Boeken zijn goed voor ongeveer de helft van de invoer maar bij de aanvoer uit VS nemen boeken 63 procent en uit China 43 procent voor hun rekening.

Bij de uitvoer naar buiten de EU zijn Zwitserland, de Verenigde Staten en Noorwegen de belangrijkste afnemers. Als gekeken wordt naar de totale buitenlandse handel in grafische producten, dus inclusief de in- en uitvoer binnen de EU, dan realiseert Duitsland het grootste nationale overschot met 1,6 miljard terwijl Groot-Brittannië op een overschot van 1,2 miljard komt. Een opkomend land is ook hier Polen dat inmiddels 820 miljoen overhoudt aan de buitenlandse handel.

Het Intergraf-rapport bevat uitgebreide informatie over aanpalende markten zoals voor inkt en papier, de sector uitgeverijen en specifieke segmenten zoals boeken, kranten en tijdschriften, de energiemarkt en de markt voor postdiensten. Daarnaast zijn ook landenrapporten opgenomen met de belangrijkste informatie voor de grafische markten waaronder de omzet, trends, gegevens over de arbeidsmarkt en bijzonderheden. Alle cijfermateriaal is in duidelijke grafieken verwerkt.

Het ‘2018 Intergraf Economic Report, the evolution of the European graphic industry’ is – exclusief voor KVGO-leden – beschikbaar.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK