400 jaar kranten in Nederland

Ons land kent een rijke historie als het om kranten gaat. In de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is – in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid – een expositie te zien van 400 jaar kranten in Nederland. Op 14 juni 1618 verscheen Courante uyt Italien, Duytslandt, &C, de eerste krant in Nederland. Een exemplaar daarvan is te vinden in de Koninklijke Bibliotheek in Zweden. Joris Vezelaer was de eerste krantendrukker in ons land, die later concurrentie kreeg van Broer Jansz met zijn Tydinghen uyt Verscheyede Quartieren. Nederland was toen al als een land met grote persvrijheid, en Amsterdam gold als perscentrum van Europa, waar drukkers en uitgevers een sterke beroepsgroep vormden.

Bron: KB

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK