XXL papier in Rijksmuseum

GROOT, GROTER, GROOTST! Rijksmuseum toont grote werken op papier van 1 juli tot en met
4 september 2022 in de tentoonstelling XXL Papier.

Een handgeschilderd cyclorama van 23 meter lang, een 16 meter lange prent van de begrafenisstoet van Frederik Hendrik uit 1647 en ontwerptekeningen van 12 meter hoog voor de glas-in-loodramen van de
Sint-Bavokerk in Haarlem. “Op de tentoonstelling XXL Papier zijn vele werken te zien die we nog nooit eerder konden vertonen vanwege hun grote formaat en kwetsbaarheid,” zegt Taco Dibbits, hoofddirecteur van het Rijksmuseum.

Cyclorama ontdekt

De vondst van het cyclorama is de grootste ontdekking. Opgerold en zonder dat iemand wist wat het was lag het decennialang in het depot. Archiefonderzoek wees uit dat het een deel was van het Reuzen-cylorama, een bewegend panorama van maar liefst anderhalve kilometer lang met landschappen uit Zwitserland, Oostenrijk en Italië.

Xxl Papier Rijksmuseum

Zeldzaam papier

Het gebruik van papier heeft grote voordelen: het is goedkoop en werken konden dankzij druktechnieken gemakkelijk in grote oplagen worden gemaakt en verspreid. Door vellen papier aan elkaar te lijmen konden ook gemakkelijk grote voorstellingen worden gemaakt. Toch zitten er ook nadelen aan het gebruik van papier.
Het materiaal is kwetsbaar, waardoor er in de loop der eeuwen veel verloren is gegaan. Veel werk dat op XXL Papier te zien is, is dan ook uiterst zeldzaam.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK