Who’s that Girl? Ontdek het zelf in 3D!

Vanaf begin juni deelt het Mauritshuis in de presentatie ‘Who’s that Girl?’ de resultaten van het onderzoek naar hoe het Meisje met de parel van Johannes Vermeer er vermoedelijk in 1665 uitzag – toen het schilderij nét af was. De (gratis toegankelijke) presentatie in de foyer van het museum toont onder andere een megagrote 3D-print van het Meisje, die de bezoeker kan bekijken én (bijzonder in een museum) ook aanraken. 

Mauritshuis Meisje 3d1665

Voor de eerste keer kan de bezoeker 358 jaar terug in de tijd gaan en is een ‘jonger’ Meisje te zien. Een korte video verbeeldt hoe het Meisje in de loop der eeuwen langzaam van kleur en reliëf veranderde. Abbie Vandivere, restaurator Mauritshuis en leider van het nieuwe onderzoek: ”Op de 3D-print van het Meisje is letterlijk alle reliëf te zien én te voelen die in het echte schilderij ook aanwezig is, maar dan 100 keer zo groot. Een online microscopisch panorama van 100 miljard pixels laat iedereen inzoomen op de pigmenten en kwaststreken van Vermeer.”

De presentatie komt tot stand in samenwerking met Canon Production Printing, TU Delft en Hirox Europe. ‘Who’s that Girl?’ toont een combinatie van verschillende onderzoekstechnieken: microscopie (hoog-resolutie 3D digitale-microscopie van Hirox), 3D printing (elevated printing technology van Canon) en computer wetenschap (TU Delft).

Who’s that Girl?
8 juni 2023 t/m 7 januari 2024 in de foyer van het Mauritshuis.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK