Week van het Sportboek en winnaars sportboeken

TSTopshow van Michel van Egmond en Jan Hillenius is de winnaar van de Publieksprijs Helden Sportboek van het Jaar 2016. Dit is in het televisieprogramma RTL Late Night bekendgemaakt. Van 11 april tot in de uitzending van RTL Late Night kon er gestemd worden op het favoriete sportboek. Het boek stond 5 weken op nummer 1 in De Bestseller 60 en was het bestverkochte sportboek van 2015.

De Nico Scheepmaker Beker, de vakjuryprijs voor het beste sportboek, gaat dit jaar naar Peter Ouwerkerk voor zijn boek Etalagecoureur. Vorig jaar mocht Michel van Egmond de publieksprijs en vakjuryprijs voor het beste sportboek in ontvangst nemen voor zijn boek Kieft. Helden, dé sportglossy van Nederland, is vanaf dit jaar mediapartner van de Week van het Sportboek en naamgever van de publieksprijs. Topwielrenner en boekenliefhebber Bauke Mollema is het gezicht van de Week van het Sportboek die vandaag start en tot en met 1 mei loopt.

Topshow
In Topshow geven Michel van Egmond en Jan Hillenius een kijkje achter de schermen bij het succesvolle en veelbesproken televisieprogramma Voetbal International. Michel van Egmond (1968) is voormalig eindredacteur van Voetbal International en schreef twee bestsellers, Gijp (2012) en Kieft (2014), die beide bekroond werden met de NS Publieksprijs. Jan Hillenius (1971) was eindredacteur van Voetbal International. Naast Topshow waren dit jaar Thuis in de Tour van Mart Smeets (De Kring), Kuipkoorts van Ronald Giphart en Rob van Scheers (De Kring), Hoe sterk is de eenzame schaatser van Erik Dijkstra (Carrera) en Draag nooit een gele trui van Alex van der Hulst (Nieuw Amsterdam) genomineerd.

ECEtalagecoureur
Peter Ouwerkerk mocht de Nico Scheepmaker Beker, de vakjuryprijs voor het beste sportboek van het jaar, in ontvangst nemen voor Etalagecoureur (De Muur). Zijn boek beschrijft het leven van wielrenner Roy Schuiten. Bij het grote publiek is hij geen bekende renner, maar deze prachtig geschreven biografie levert een fascinerend portret op, duizelingwekkend gedetailleerd en boeiend, zo oordeelt de jury. In vloeiende stijl en met gevoel voor renner en mens ontrafelt Ouwerkerk dit leven. Door zijn gedegen onderzoek beschrijft hij dit op een wijze die uitstijgt boven vele andere wielerverhalen. Tevens geeft hij een fraai tijdsbeeld van het wielrennen in de jaren zeventig en tachtig. Deze Nico Scheepmaker Beker is volgens de jury tevens de bekroning van een decennia omspannend oeuvre voor Ouwerkerk als deskundig en betrokken wielerjournalist.

De overige genomineerden waren: Jean van Bart Jungmann (De Muur), Hoe sterk is de eenzame schaatser van Erik Dijkstra (Carrera), Captain van Jong Holland van Daniel Rewijk (Bornmeer) en De slag om de skyboxen van Tom Knipping en Iwan van Duren (VI Boeken).

Week van het Sportboek 2016
De Week van het Sportboek vindt dit jaar plaats van maandag 25 april t/m zondag 1 mei. Het doel van de Week van het Sportboek is om het brede aanbod aan sportboeken onder een groot publiek onder de aandacht te brengen. De Week is oorspronkelijk een initiatief van verschillende uitgevers van sportboeken: Ambo|Anthos, De Arbeiderspers, Atlas Contact, De Kring, Nieuw Amsterdam, Thomas Rap en VI Boeken en wordt sinds 2014 georganiseerd door Stichting CPNB. De Week van het Sportboek en de publieksprijs Helden Sportboek van het Jaar 2016 worden georganiseerd in samenwerking met de Stichting Exploitatie Olympisch Stadion Amsterdam, sportschiedenis.nl en sportboek.nl.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK