Verzendkosten: 40% vindt betalen onzin, 19% wil wettelijke verplichting

Maar liefst veertig procent van de Nederlanders vindt het onzin dat er voor bestellingen binnen Nederland verzendkosten betaald moeten worden. Maar er is ook een groep die juist vindt dat de overheid verzendkosten moet verplichten. Dat blijkt uit onderzoek van verzendplatform Wuunder, uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlandse consumenten.

De korte route die binnen Nederland afgelegd moet worden, staat voor hen niet in verhouding met de verzendkosten die zij betalen. Daartegenover staat weer negentien procent van de consumenten die er juist van overtuigd zijn dat de Nederlandse overheid verzendkosten zou moeten verplichten. Mocht er zo’n verzendkostenverplichting komen, zou dat voor een deel van de Nederlanders geen enkel probleem zijn. Zo zegt de helft (48%) van de consumenten graag een paar euro aan verzendkosten te betalen zodat het product vervolgens bij hen thuis wordt geleverd. Het gemak van thuisbezorging is volgens hen dus wel een vergoeding waard.

Wuunder

Jeroen Gehlen, co-founder bij Wuunder: “Tegenwoordig kan bijna alles online besteld worden en zeker sinds corona doet de Nederlandse consument dit graag. Maar vanwege de grote hoeveelheid pakketten die besteld en bezorgd moeten worden, heeft de overheid een voorstel besproken om belasting te rekenen over verzending van online bestelde pakketten. Voor dit voorstel was uiteindelijk weinig enthousiasme. Hoewel verzendkosten belangrijk zijn om pakketten in goede orde bij de consument te krijgen, willen we daarmee natuurlijk niet stimuleren dat mensen een half uur in de auto stappen voor een simpele aankoop. Zij kunnen er dan beter voor kiezen om het te laten brengen met een bezorgbusje met daarin ook bestellingen voor de buren, om zo uitstoot te voorkomen. Ook zou er meer gedaan moeten worden om lokale bezorging te stimuleren, waarbij een groot deel door fietskoeriers bezorgd kan worden.”

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK