Amsterdam vindt bewegende buitenreclame rommelig

In New York kan het gewoon niet gekker, het beeld van het stadshart wordt voor het overgrote deel bepaald door buitenreclame in steeds meer digitale en vooral bewegende varianten. In Amsterdam zoekt de gemeenteraad naar alle mogelijke manieren om de vercommercialisering van de openbare ruimte juist tegen te gaan.

In het centrum heeft exploitant JCDecaux de opdracht gekregen de zogenaamde mupi’s te verwijderen. De raad zegt dat de mupi’s in strijd zijn met het zogenaamde Stedelijk Kader Buitenreclame. De 28 zuilen nu bestaande zuilen moeten worden verwijderd of er moet vergunning worden aangevraagd voor stilstaande reclame uitingen.

Centrum New York

Aanvankelijk had de gemeente een tijdelijke vergunning gegeven tot en met de zomer van dit jaar. Maar talloze organisaties hebben kennelijk nogal wat bezwaar gemaakt. En voor die bezwaren lijkt de gemeente gevoelig te zijn geweest. Micha Mos (stadsdeelbestuurder voor GroenLinks) verschuilt zich achter het college, maar sluit prima aan bij alle andere maatregelen die GroenLinks in de stad doorvoert, zoals de JAJA sticker en het verwijderen van de iconische letter ‘I Amsterdam’. Mos zegt dat bewegende beelden afbreuk doen aan de leefbaarheid en de verkeersveiligheid. Of Amsterdam doorslaat valt nog te bezien. Het verschil tussen New York en Rome is aanzienlijk, dus het is zeker niet zo dat elke stad ‘digitaal volgeplakt’ en dat een verbod in Amsterdam uniek zou zijn.

In 2018 groeide JCDecaux met 3,6%

Zeeger Ernsting van GroenLinks, de enige indiener van de motie zegt dat exploitant JCDecaux nooit overleg heeft gevoerd over de plaatsing van bewegende beelden. JCDecaux heeft op haar website nog geen reactie gegeven op de Amsterdamse maatregel.

 

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK