Uniek augumented reality lab in Tilburg

 

untitled4-396x240De Universiteit van Tilburg gaat een virtual reality opleidings- en onderzoekslaboratorium bouwen, dat later dit jaar in gebruik wordt genomen op de universiteitscampus. Uniek in Europa, volgens de universiteit.

Augmented reality wil zeggen de projectie van elementen van de virtuele in de fysieke wereld, waarbij de student of onderzoeker handelt alsof de twee werelden één zijn. Het Tilburgse lab biedt zeer uiteenlopende mogelijkheden, van deelnemen in een rechtszaak tot de interactie van robots met patiënten, registreren van hersenactiviteit, gaming, een bestuursvergadering bijwonen of in een operatiekamer meelopen. Op deze manier leren studenten en onderzoekers in real life vragen te stellen en antwoorden te vinden over hoe mensen denken, zich voelen en zich gedragen in diverse omstandigheden.

Er zijn slechts enkele Augmented Reality Laboratoria in Europa en deze hebben vooral een technologische focus, stelt de universiteit. Tot nu toe ontbreekt daarbij grotendeels het toegepaste gedragsperspectief; op het gebied van economie, recht, sociale- en geesteswetenschappen, juist waar het specialisme ligt van Tilburg University. Bovendien worden deze labs zelden tot nooit gebruikt voor onderwijsdoeleinden.

Het lab wordt opgezet met hoogleraar Cognitive Psychologie en Kunstmatige Intelligentie Max Louwerse van het Tilburg center for Cognition and Communication (TiCC) van Tilburg School of Humanities, die op 14 mei zijn oratie houdt. TiCC houdt zich bezig met onder meer kunstmatige intelligentie, mens-computer interactie, cognitieve modellen en (serious) gaming.

Het benodigde startkapitaal voor dit lab is gedoneerd door een filantropisch fonds dat anoniem wenst te blijven.

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

VIGC Hackaton: Reinvent The Graphic Arts Industry (12-13 okt.) – Het congres (15 okt.)

Vigc Congres Hackaton 2020

In het komende najaar worden de trainingen weer hervat in Turnhout en Haarlem. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK