Twentse studenten maken betaalbare AR-bril

Studenten van de Universiteit Twente brengen met hun bedrijfje Aryzon een betaalbare augmented-reality-bril op de markt. Met een kartonnen bouwpakket van 29 euro tover je je smartphone om tot een bril, die digitale afbeeldingen over de werkelijkheid heen legt. De toepassingen zijn eindeloos, zeggen de makers.
Het gaat hier om een AR-bril, vergelijkbaar met de Hololens van Microsoft, en niet om een VR-bril, daar zijn al goedkope varianten van, zoals de Cardbox van Google.
De bril van Aryzon zit vernuftig in elkaar. De gebruiker kijkt door een getint glasplaatje, dat onder 45° staat, naar de echte wereld. Via ditzelfde glasplaatje – maar dan door weerkaatsingen – komen stereobeelden vanuit het beeldscherm van de smartphone in de ogen van de gebruiker terecht. Tussendoor komt het licht uit de telefoon nog de Fresnellenzen tegen. Die zorgen ervoor, dat het driedimensionale voorwerp op armlengte scherp is. Ook zorgen ze voor een groter gezichtsveld.

Aryzon heeft een prototype van de bril getest op een basisschool, en de kinderen waren dolenthousiast toen ze een olifant in drie dimensies op tafel zagen staan, trompetterend en al. Volgens de makers is de bril ook goed toegankelijk voor ontwikkelaars die apps maken voor andere apparaten. Daarnaast werkt het bedrijf aan een online platform, waar gebruikers allerlei driedimensionale beelden kunnen downloaden.
Wie een betaalbare AR-bril wel ziet zitten, kan zich inschrijven op de Kickstarter-pagina. Als het doel van de campagne is bereikt, 25.000 euro, gaat de bril in productie.
Bij voldoende belangstelling krijgen zij later dit jaar een bouwpakketje in de bus, dat uit een plaat karton kan worden gedrukt. Het karton vouw je gemakkelijk zelf in de juiste vorm, en zo krijg je een doosje waar precies je smartphone in past (toestellen tot 14 cm lang passen erin). Het bouwpakket bevat verder onderdelen zoals: een glasplaatje, een spiegel, Fresnellenzen en stroken zacht schuim, om het gebruik een beetje comfortabel te maken. Aryzon is zeker niet de eerste die met karton aan de slag gaat. Er zijn talloze virtual reality-brillen te koop, waarvan de bekendste wellicht de Cardboard van Google is, een virtual reality-bril van karton.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK