Twee kleuren tegelijk printen met nanopixels

Wetenschappers aan de universiteit van Glasgow (Schotland) hebben een manier bedacht om twee kleuren in een enkele pixel tegelijk te printen. En dat zeer gedetailleerd, tot 100.000 dots per inch. Dit biedt nieuwe toepassingsmogelijkheden voor veiligheidsdrukwerk (anti-namaak) voor bijvoorbeeld bankbiljetten of een duur merk whisky, maar zelfs ook data-opslag.
Bij deze nieuwe druktechniek wordt gebruik gemaakt van zeer kleine (nano) plasmakleurenfilters. Die minieme kleurenfilters weerkaatsen verschillende kleuren, afhankelijk van de hoek waarin het licht valt. Door de structuur aan te passen, kan men dus de kleur beïnvloeden. Dankzij deze “structural colour”-techniek kunnen twee zeer gedetailleerde full-colour beelden, tegelijkertijd worden gedrukt op hetzelfde oppervlak.
Waar een normale afdruk in een tijdschrift een resolutie van 300 dpi heeft, heeft een geprinte pagina met deze “structural colour”-techniek een resolutie tot wel 100.000 dpi.

Bron: drupa/phys.org

 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK