Trends op het gebied van AI en machine learning

In het afgelopen jaar zijn de ontwikkelingen op het gebied van enterprise AI* in een stroomversnelling geraakt door de toegenomen vraag naar data- en technologie-gedreven oplossingen. Bedrijven zijn steeds meer op zoek naar AI-oplossingen binnen de bedrijfsvoering. Hier zes belangrijke trends.

Drew Graham S4dfrh7hddu Unsplash@0,3x

Dataiku, een internationaal platform voor enterprise artificial intelligence (AI) en machine learning (ML), voorspelt een aantal trends die de komende jaren veel invloed zullen hebben op de werkzaamheden van data scientists en analisten en het concurrentievermogen van grote organisaties. 

  1. Overheden gaan op het gebied van wet- en regelgeving rekening houden met machine learning
    De Europese Unie loopt voorop als het gaat om het opstellen van wetgeving over het aanvaardbaar gebruik van verschillende vormen van AI. Het gaat hierbij niet alleen over het verminderen van de inzet van AI, maar juist ook om het mogelijk maken van nuttige toepassingen. Denk hierbij aan de inzet van gezichtsherkenning die momenteel wordt beperkt door regelgeving op het gebied van privacy- en gegevensbescherming. Duidelijk is dat bedrijven bij het toepassen van machine learning meer rekening moeten gaan houden met wet- en regelgeving.
  2. Focus op inzet van ‘responsible AI’ in de gehele organisatie
    Organisaties stellen niet langer de vraag ‘wat is responsible AI?’, maar zullen zich focussen op: ‘hoe kunnen we AI op een verantwoorde manier inzetten?’
  3. Experimenten met AI worden strategischer.
  4. Organisaties gebruiken meer robuuste processen en stellen eisen aan drift-monitoring met MLOps.**
  5. ‘Inclusive engineering’ wordt mainstream om diversiteit te ondersteunen.
  6. Business skills worden nog belangrijker voor data scientists.

*Wat is Enterprise AI?
Enterprise AI omvat het gebruik van geavanceerde machine learning en cognitieve mogelijkheden om organisatiegegevens, kennis en informatie te leveren op een manier die overeenkomt met hoe mensen informatie vinden en analyseren.
(bron: Capacity.com)

**Wat is MLOps?
MLOps betekent letterlijk machine learning operations. Het gaat om communicatie tussen datawetenschappers en het operations- of productieteam. Het is een diepgaande samenwerking, ontworpen om verspilling te elimineren, zoveel mogelijk te automatiseren en rijkere, consistentere inzichten te produceren met machine learning. ML kan een gamechanger zijn voor een bedrijf, maar zonder enige vorm van systematisering kan het uitgroeien tot een wetenschappelijk experiment.
(bron: Medium.com)

Possessed Photography G29arbbvpjo Unsplash@0,25x

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK