Trends online marketing met augmented reality

handboekOnline marketing is niet meer nieuw. De moderne vormen van marketing kennen een hoofdrol in de huidige digitale transitie, en gaan alweer naar de vijfde generatie van denken en doen. De versmelting met andere leergebieden – en de noodzaak online marketing op een hoger niveau te tillen – vragen om nuances. Meer dan ooit draait het Web 5.0 om IoT koppelingen aan veeleisend mobiel consumentgedrag. Het vergt veel kennis van veel marketingkanalen, en het oprecht willen brengen van een ultieme consumentenervaring. Voice marketing – denk aan Siri en Google Assistant – en de mogelijkheid om echte social engaging content te maken, vragen om gedegen kennis. Kennis die toekomstbestendig is. De nieuwe marketeer zet ‘ego’ opzij voor ‘eco’. Online strateeg Patrick Petersen bespreekt de laatste trends in zijn nieuwste handboek over online marketing.

De zesde editie van het Handboek Online Marketing (HOM6) is meer dan 630 pagina’s dik, en is voorzien van augmented reality lagen. HOM6 is zeer actueel, gaat over de digitale transitie in de online marketingmix 5.0, kent 3000+ bijlagen, cases, docentmateriaal en de beste experts. Auteur Patrick Petersen is bestseller auteur, ‘social media addict’, ondernemer, consultant, docent en een ervaren online strateeg. Hij schreef eerder bestsellers op het gebied van: sociale media, contentmarketing, social business, mobile marketing en online marketing, en is een veelgevraagd docent en internationaal spreker.

Basis trucs werken niet meer
Volgens Petersen wordt een gedurfde mix van technische mogelijkheden binnen het moderne marketingdenken vitaal. Daarvoor heb je op beide terreinen vernuftige kennis nodig, om tot een werkende online marketingmix en campagne te komen. De basis trucs werken niet meer en kunnen de kast in. De consument wil digitaal in alle lagen van de klantreis optimaal beleven, zoals:

  1. Kan ik uw producten al laten visual scannen met Google Lens?
  2. Deelt u leuke content of doet u aan contentmarketing?
  3. Is er een Social Local Mobile benadering, die gebruikers op locatie van relevante voorziet?
  4. Zorgt uw online marketingmix voor een daadwerkelijke digitale transitie, of is het niets meer dan een boeketje van online instrumenten?

De basis trucs zijn niets meer dan de hygiënefactoren om online aanwezig te zijn. En alleen aanwezig zijn is al 20 jaar niet voldoende. Een nieuwsbrief versturen wordt nu ‘het aanbieden van relevante content via de mail, op basis van uitdrukkelijke toestemming’. Lang leve de privacywetgeving.  Patrick Petersen, auteur van het Handboek Online Marketing, legt uit: “Je zet niet ‘even’ een website snel bovenaan in de zoekmachineresultaten, en je maakt niet even content dat zomaar ‘gratis’ voor verdiend bereik zorgt. Stap over de beloften die duurzame contentmarketing degraderen tot een eenvoudig middel dat voor ‘gratis reclame’ moet zorgen. Dat je in de sociale media geen enkel resultaat behaalt met de ‘10 tips voor meer social media bereik’ was al duidelijk. De werkelijkheid van online marketingresultaten is hard. Er zijn namelijk geen generieke ‘5 stappen tot veel meer conversie’ en er is geen ‘7 stappenplan tot converterende contentmarketing’. ” Ook de AVG zet haar voet dwars bij de ‘3 eenvoudige stappen tot het verdubbelen van uw e-maildatabase’. Opnieuw licht de auteur dit toe: “Er is geen invulmodel dat tot een werkende, creatieve campagne komt dat meteen in uw organisatiecultuur past. Er is geen basisindeling van een webshop die elke bezoeker laat converteren.”

 

 

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK