Timmert Europese wetgeving internet ‘dicht’?

De nieuwe auteursrechtenwet genereert flink wat discussie. Vooral de grote sociale netwerken lijken het slachtoffer te worden van nieuwe wetten waarbij de netwerken – en dus niet de ‘uploaders’ – verantwoordelijk zijn voor de auteursrechten.

De grote sociale netwerken, die dagelijkse massale hoeveelheden geüpload materiaal te verwerken krijgen, zien deze wet niet zitten. Het filteren van auteursrechtelijk beschermd werk kan op geen enkele wijze geschieden dan door ‘automaten’. Dat is bijzonder complex voor zowel beeld, geluid, tekst, maar ook alle mogelijke combinaties van mediabronnen, die bijvoorbeeld in een film op Youtube worden gebruikt, maar ook een audio- of filmfragment in een tekstuele redactionele bijdrage die ter duiding van de publicatie wordt toegevoegd.

Wat gaan de grote netwerken doen met authentieke werken, waarbinnen een (klein) stukje auteursrechtelijke content ter duiding is gebruikt?

‘Sluiten’ van het internet

Wordt er niet of onvoldoende nauwkeurig  gefilterd, dan moeten de netwerken de rechten over het gebruik betalen. Producenten van content zien dat wel zitten, maar de grote netwerken vrezen enorme hoge kosten. Ze zijn niet bereid te betalen, dus de filters zullen vooral zeer streng worden ingesteld. Ingewijden vrezen voor teveel controle door overheden op het tot nu toe betrekkelijk vrije internet. Bekijk onderstaande samenvatting.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK