Tilia Labs en Cerm gaan een partnership aan en maken samen de pre-press voor labelprinters efficiënter

Als onderdeel van hun integratiestrategie met belangrijke technologiepartners heeft Tilia Labs, een toonaangevende ontwikkelaar van plannings-, impositie- en automatiseringssoftware-oplossingen voor de grafische industrie, een nieuw partnerschap aangekondigd voor labelprinters. In een gezamenlijke ontwikkeling met Cerm, een belangrijke MIS-provider in deze sector, zullen de twee bedrijven hun sterke punten combineren om geïntegreerde prepress-mogelijkheden aan te bieden, die de efficiëntie van de etikettenprintersproductie maximaliseren.

Het eerste resultaat van de samenwerking tussen de twee bedrijven is een nieuwe, naadloze integratie tussen Cerm MIS en tilia Phoenix ganging mogelijkheden, en levert een “Plug and Play” die de productie workflow van vellenetiketten optimaliseert van ontwerp tot distributie.

Volgens Geert Van Damme, Algemeen Directeur van Cerm, fungeerde de toenemende vraag van klanten naar een “intelligent ganging systeem” als katalysator voor Cerm, om opties te onderzoeken voor een specifieke impositie-oplossing: “Cut & Stack sheetfed labelproducenten vroegen om een gesofisticeerde oplossing, die hen in staat zou stellen een verscheidenheid aan etiketten te combineren met verschillende afmetingen, kleuren en hoeveelheden op drukvellen”.

“We testten verschillende aanbieders en mogelijke oplossingen met een aantal klanten, en tilia Phoenix kwam in alle opzichten als beste uit de tests”, vervolgt  Van Damme. De snelheid was het eerste wat indruk maakte op iedereen. Het biedt ook een uitgebreide set van voorkeurinstellingen, waardoor de drukkerij het systeem kan afstemmen op zijn eigen productiegewoonten. De gebruiker kan een willekeurig aantal wijzigingen aanbrengen in de gekozen optie en zelfs opslaan als sjabloon voor de toekomst. Bovendien is het systeem zeer intuïtief – op vlak van gebruiksvriendelijkheid kent het zijn gelijke niet in de markt.

Tilia Labs’s voornaamste oplossing: tilia Phoenix, bouwt voort op nieuwe ontwikkelingen in Artificiële Intelligentie (AI) bij het automatiseren van planning en impositie voor alle soorten machines en printtoepassingen. In zijn kern zit Imposition AI, een set tools en protocollen die ontworpen zijn om miljoenen mogelijkheden te zoeken van de meest kosteneffectieve combinaties “gangen en nesten”, en tot 1000 orders per keer te berekenen. De systeemfactoren in parameters, zoals opdrachtspecificaties (hoeveelheid, afmetingen, kleuren, substraten, persen/printers, postpressvereisten en leveringsoverwegingen, zorgen voor optimale lay-outopties.

De gecombineerde oplossing verbindt de Cerm MIS rechtstreeks met tilia Phoenix als een intelligente’ black box’, zonder dat tussen toepassingen heen en weer geschakeld hoeft te worden. Een groep individuele bestellingen kan op de meest efficiënte manier worden gesorteerd, op basis van de berekening van de totale productiekosten. De voorkeursoptie kan tijdens de schatting worden opgeslagen en opnieuw worden gebruikt voor herhalingsproducties, zodat zelfs afzonderlijke elementen in het sjabloon kunnen worden ingewisseld voor etiketten met dezelfde vorm. Als er belangrijke wijzigingen nodig zijn, kan het vel worden geopend, kunnen elementen worden vervangen of toegevoegd en vervolgens opnieuw worden ingesteld. Wanneer alle opties zijn gekozen, genereert tilia Phoenix afdrukklare lay-outs en JDF-instructies voor impositie. Van Damme merkt op dat de Phoenix JDF’s, door de bestaande integratie van Cerm met Esko Automation Engine, automatisch de platemaking van Esko kunnen aansturen, wat extra tijd- en kostenbesparingen oplevert voor de drukkerij.

“In lijn met onze strategische focus op het selecteren van, en integreren met de beste technologische partners, zijn we blij om onze krachten te bundelen met Cerm,”aldus Sagen de Jonge, CEO van Tilia Labs Inc.” Tilia en Cerm klanten kunnen nu een schat aan gecombineerde knowhow gebruiken via één enkele bron, om een zeer krachtig managementsysteem te krijgen. De huidige ontwikkelingsmogelijkheden zijn ook veelbelovend: Cerm bekijkt al onze die-cut opties, om de mogelijkheden van het ontwikkelen van een gezamenlijk aanbod te verkennen. Dit is niet zomaar een technische interface tussen de twee systemen, het gaat om complete oplossingen die mettertijd evolueren met nieuwe ontwikkelingen van beide kanten.”

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK