Tijd voor Taal voor peuters

PT (2)PT (4)Er is geen tijd meer te verliezen: het is Tijd voor Taal! Met deze aansprekende invalshoek zijn er deze week door heel Nederland meer dan 5.000 taalactiviteiten georganiseerd in het kader van de Week van de Alfabetisering. De peuters van de SKOL speelscholen De Victor en De Paleistuin in Noordwijkerhout wilden graag bezoek van een journaliste en nodigde mij uit om de peuters meer te vertellen over schrijven en lezen. Dat deed ik aan de hand van een speciaal speelschool krantje en diverse taalspelletjes om juist deze allerkleinsten al uit te dagen met letters, taal én printmedia! 

De Week van de Alfabetisering wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Lezen en Schrijven om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. De waarde van taal wordt als geen ander erkend door deze speelscholen, waar het stimuleren van taalontwikkeling en woordenschat speerpunten zijn in het dagelijks aanbod.

IMG-20150908-WA0013Samen de krant lezen
Samen in een kring, plaatjes kijken in een krant en nieuwsgierig vragen stellen over letters of verhaaltjes… de kinderen van de speelscholen hadden veel lol bij de speelse workshop over taal. Zij leerden wat over nieuwsberichtjes en foto’s maken voor een krant. Sommigen wisten zelfs nog het spannende bericht te benoemen over de weggelopen circusolifant in Noordwijkerhout van deze zomer. “Papa leest de krant altijd”, vertelt een jongetje trots, terwijl hij met zijn benen over elkaar de krant leest, waarschijnlijk zijn vader imiterend. “Dat is een boek!” vervolgt een ander meisje enthousiast, terwijl ze wijst op een plaatje in het speelschool krantje. “Voorlezen vind ik heel leuk!” Even later mag iedereen meedoen aan taalspelletjes. Zo is er een lettertas, waar de kinderen letters uit mogen grabbelen. “De H van Hidde!” glundert de peuter die toevallig zijn eigen voorletter uit de tas haalt. “En van huis, hand, honing of hallo”, vult de leiding leerzaam aan. En zo leren deze jonge kinderen spelenderwijs meer over taal, helemaal passend binnen de aandacht voor (laag)geletterdheid tijdens deze Week van de Alfabetisering.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Jolanda van Drie

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

VIGC Hackaton: Reinvent The Graphic Arts Industry (12-13 okt.) – Het congres (15 okt.)

Vigc Congres Hackaton 2020

In het komende najaar worden de trainingen weer hervat in Turnhout en Haarlem. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK