Verkiezingskrant in gewone taal

verkiezingskrantWeet jij al op wie je gaat stemmen? Vandaag zijn de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen. Alle Nederlanders van 18 jaar of ouder mogen stemmen. Maar wat betekent dat voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die grote moeite hebben met taal en/of rekenen? Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Dan is het bijvoorbeeld moeilijk om op te zoeken wat de politieke partijen willen, of om een stembiljet te begrijpen. Daarom is er een speciale krant gemaakt in “gewone taal”: de Verkiezingskrant.

De Verkiezingskrant is ontwikkeld zodat meer mensen goed geïnformeerd hun stem kunnen uitbrengen. De krant met heldere informatie in begrijpelijke taal is ontwikkeld door ProDemos, in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven.

Taalaanbieders die samenwerken met Stichting Lezen & Schrijven ontvingen eind januari 2019 een set Verkiezingskranten. Zij konden de kranten gebruiken in een les, of ze beschikbaar stellen aan hun publiek via bijvoorbeeld een leestafel of balie. Docenten en vrijwilligers konden de Verkiezingskrant gebruiken om over de verkiezingen te praten. Ook gebruikten zij de krant om in een lessituatie te oefenen met lezen.

Check hier de PDF van de krant.

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK