Tablets in het onderwijs en de invloed op drukwerk

Schermafbeelding 2016-01-14 om 07.42.20Tabletgiganten Google en Apple zetten zwaar in op het gebruik van tablets in het onderwijs. Het succes dat Google nu al met zijn Chromebooks heeft in deze markt is niet alleen van invloed op de hoeveelheid papieren lesmateriaal dat gebruikt wordt, maar heeft een nog verder reikend effect.
Kinderen en studenten worden met elke tablet die in het onderwijs gebruikt wordt geoefende gebruikers van deze manier van communiceren. Ze krijgen de voordelen van elektronische publicaties, interactief, snelle updates, een lege schooltas en op de gebruiker afgestemde content met de paplepel ingegoten.
Voor drukwerkmakers lijkt dat slecht nieuws, maar gelukkig ondervinden educatieve gebruikers van tablets ook nadelen, zoals de afhankelijkheid van het internet en stroomproblemen. Ze zullen ook de voordelen van gedrukte informatie meer gaan waarderen zoals de aaibaarheidsfactor van een ‘echt’ boek, lezen waar en wanneer je het wilt zonder gestoord te worden door mail en social media, de tastbare distributie en het uitlenen aan anderen. In het multi channel uitgeefmodel gaan tablets en smartphones ongetwijfeld een hoofdrol spelen en drukwerk kan daar zeker wat aan toevoegen, vooral als de kosten, de kwaliteit en de distributie geperfectioneerd zijn.
Nieuwe technieken zoals production inkjet, een perfecte workflow die gebruik van content voor verschillende media ondersteunt zullen de wapens zijn waarmee de moderne drukker zijn plaats in de communicatieketen kan behouden en zelfs versterken. Want per slot van rekening hebben we met zijn allen sinds de eerste blokdrukken al meer dan 1.000 jaar ervaring met het verspreiden van content.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

In het komende najaar worden de trainingen weer hervat in Turnhout en Haarlem. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK