Social media-onderzoek: videocontent en TikTok populair

TikTok is het snelst groeiende platform in 2022, al zien bedrijven dit nog niet als belangrijk medium.

De manier waarop mensen werken is sinds de coronapandemie drastisch veranderd. Waar interactie met collega’s en klanten eerst grotendeels in-person plaatsvond, gebeurt dit nu voornamelijk via kanalen, zoals Zoom. Ook social media-platforms worden hier volgens Nederlandse professionals vaker voor ingezet: 57%
van hen zegt dat social media steeds belangrijker wordt voor organisaties. Dit blijkt uit het rapport: The State of Social Media 2022’ dat is gepubliceerd door Meltwater, het internationale all-in-one media monitoring platform.

Meltwater

“Met ons onderzoek willen we enerzijds laten zien hoe het gebruik van social media zich ontwikkelt. Anderzijds willen we marketeers ondersteunen met het maximaliseren en optimaliseren van hun media-inzet. De praktijk leert namelijk dat bedrijven slechts 25% van het potentieel van social media benutten,” aldus Jelle van Jaarsveld, Regio Directeur Benelux van Meltwater.

Facebook, Twitter, Instagram, TikTok, LinkedIn en YouTube – ook wel ‘the Big Six’ – domineren in EMEA en Amerika als meest gebruikte socialmedia-kanalen. Hiervan blijkt Facebook (90%) het meeste te worden ingezet door bedrijven, gevolgd door LinkedIn (89%), Instagram (82%) en YouTube (74%). Opvallend, gezien het aantal Facebook-gebruikers in Nederland steeds verder daalt en dat LinkedIn juist gebruikt wordt als groot social netwerk door bedrijven.

Tiktok (1)

Uit het rapport blijkt dat het gebruik van videocontent niet snel van de radar zal verdwijnen. In 2022 blijft het namelijk een van de toptrends en staat met name TikTok in het middelpunt van de belangstelling. 40% van de respondenten zegt in 2022 TikTok te willen gaan gebruiken en vinden dit veruit het snelstgroeiende platform. Toch lijkt het erop dat TikTok zich op het moment nog niet als belangrijkste platform voor videocontent heeft weten te vestigen. Ondanks dat bedrijven erkennen dat TikTok snel-groeiend en belangrijk is, is dit nog niet terug te zien in de onderzoeksresultaten (16%).

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK