Smartphone neemt activiteiten tablet over

De smartphone wordt steeds veelzijdiger gebruikt. We zien een toename in het gebruik van diverse activiteiten, terwijl deze zijn afgenomen op het tablet. Zo zien we onder meer het gebruik van internet, mailen, social media, bankieren en het doen van online aankopen (licht) toenemen op de smartphone en afnemen op het tablet.

Dit blijkt uit resultaten van het nieuwste ‘GfK Trends in digitale media’ onderzoek, die op 25 januari bekend zijn gemaakt. Dit onderzoek verschaft inzicht in het bezit en gebruik van mobiele apparaten en digitale media.

De smartphone wordt daarnaast steeds vaker gebruikt voor nieuwe toepassingen, zoals bijvoorbeeld het gebruik als mobiele toegangskaart (dit groeit van 13% in 2015 naar 21% in 2017). 
De variatie in gebruik op het tablet neemt veelal af, alleen het kijken van TV programma’s en videofilmpjes nemen op beide apparaten toe. Televisiekijken op de smartphone neemt toe: van 11% (2015) naar 17% (2017) en op het tablet: van 30% (2015) naar 33% (2017). Voor het kijken van videofilmpjes geldt hetzelfde; dit nam op beide apparaten toe tot 41%.

Inmiddels is 88% van de Nederlanders in het bezit van een smartphone en 70% heeft een tablet. De SMART-TV vindt steeds meer een plek in het huishouden; 51% gebruikt deze wekelijks. Het SMART-TV bezit is toegenomen tot 42%. “Mensen maken ook steeds meer gebruik van diverse apps op de SMART-TV. Hierdoor wordt het voor adverteerders steeds beter mogelijk om gerichte aanbiedingen te doen. Programmatic advertising via het televisiescherm zal dan ook een steeds belangrijkere rol krijgen“, aldus Liesbeth Nekkers, Head of Media Measurement GfK.

De social media stijgen in gebruik, alleenTwitter en Facebook stabiliseren. Facebook daalt wel onder de jongeren (13-17 jaar). Zowel Instagram als Snapchat gebruik blijft stijgen onder de 13-17 jarigen. Ruim een kwart van de Nederlanders (27%) geeft aan een adblocker te gebruiken. Dit aandeel stijgt gestaag sinds 2015, toen het nog 23% betrof. Bijna een derde van de consumenten geeft aan in de toekomst adblockers te willen gaan gebruiken op de smartphone. Op het tablet is dit 20%.
Virtuele assistenten krijgen grip op de markt. 72% van de Nederlanders heeft er wel eens van gehoord. 59% kent er minstens één, waarvan Siri de meest bekende is. Kijken we naar de Digital Home Assistent, dan ligt de bekendheid veel lager; 79% kan er geen noemen. Google home wordt met 13% het meest genoemd. 12% verwacht er binnen 5 jaar wel een te gaan gebruiken.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK