Sappi Maastricht investeerde 6,5 miljoen euro in e-boiler

Papierfabrieken gebruiken zogenaamde droogcilinders die tientallen procenten water uit het papier productieproces verdampen. Een warmtekrachtcentrale (WKC) zorgt voor de verwarming van die cilinders.

Pvi Logo Op Wit

Het rendement van een warmtekrachtcentrale is echter door de enorme hoge energieprijzen verminderd. Bram Goorts, utilitiesmanager, zegt: “Toen we zo’n 4 jaar geleden zagen dat een stoomketel uit 1960 tegen het einde van zijn technische levensduur liep, onderzochten we of het interessant was hier voor een e-boiler te kiezen.”

Verzwaring van de aansluiting op beheerder Enexis

Inmiddels draait de e-boiler krap twee maanden naar tevredenheid. Daarvoor was wel een verzwaring nodig van de 8 MW-aansluiting op het netwerk van Enexis. Goorts: “We informeerden Enexis en TenneT al heel vroeg in het project over onze plannen. Enexis breidde de netcapaciteit dan ook uit naar 37 MW met mogelijkheden op termijn naar 50 MVA. Deze verhoging boven de 37 MW heeft te maken met ons plan om een tweede e-boiler te installeren.”

Lees verder bij Programma Verduurzaming Industrie
Beeld: still uit bedrijfsvideo

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK