Rollen toiletpapier dunner en duurder

Krijgen we een nieuwe run op toilet- en keukenpapier? De landelijke media maakten afgelopen week alvast melding van het feit dat het zoveel gebruikte sanitaire papier dunner en duurder zal worden.

Toiletpapier

Natuurlijk wordt verwezen naar de oorlog in de Oekraïne en de daaruit voortvloeiende economische problemen die wereldwijd worden ervaren. Zo ook in de papierindustrie. Er wordt – zoals in de meeste gevallen – ‘gewoon’ verwezen naar de hogere kosten in de keten en de logistieke toeleveringsketens.

De landelijke media melden dat Moskou als recatie op de sancties vanuit ‘de rest’ van de wereld’ een verbod heeft ingesteld op de export van berkenhout, de meest gebruikte houtsoort voor de productie van zacht papier door de korte vezelstructuur.

Naar verwachting betekent dat, dat daarmee tussen de 800.000 en 1,2 miljoen ton pulp van de markt verdwijnt. De prijzen van pulp zijn in het afgelopen jaar al tientallen procenten gestegen. Dat begon al ten tijde van de coronapandemie, de vraag naar papier veranderde flink, vraag en aanbod kwamen in onbalans en papierfabrieken bouwden hun machines om naar producten voor verpakkingen door de gestegen vraag naar doosjes in e-commerce omgevingen.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK