Oostenrijk maakt ‘coronapostzegels’ van toiletpapier

Toiletpapier wordt doorgaans als één van de laatste recyclingmogelijkheden gezien binnen de papiermarkt.

Tijdens de eerste coronagolf speelde toiletpapier een bijna onrealistische rol in het consumentengedrag. De rolletjes papier werden als het ware het symbool van de lockdown.

Oostenrijk Post

De speciale coronazegel is volgens het Oostenrijkse postbedrijf bedoeld om de mensen te herinneren aan de veranderingen binnen ons dagelijks leven. De zegel wordt geproduceerd van ‘echt’ toiletpapier en heeft dus ook de ‘look&feel’ van toiletpapier. Er staat een olifantje op, in Oostenrijk het symbool voor de anderhalvemeterregel.
Je moet wel flink in de buidel tasten, één zegeltje kost maar liefst 5,50 euro, twee keer meer dan de normale prijs van een postzegel. De helft van het geld gaat naar mensen die zwaar getroffen zijn door het coronavirus. De oplage bedraagt ‘slechts’ 300.000.

Beeld: post.at

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

2 reacties

 1. René Hillesum op 28/10/2020 om 14:49

  ….één zegeltje kost maar liefst 5,50 euro, twee keer meer dan de normale prijs van een postzegel.
  Dit geeft een scheef beeld. Onder ‘normale postzegel’ zal de lezer verstaan een postzegel voor het versturen van een brief tot 20 gram (in Nederland een 1, dat dit jaar gelijk staat aan 91 cent), maar € 2,75 is in Oostenrijk de prijs voor een brievenbeurspakje tot 2kg. De prijs van een gewone brief in Oostenrijk is 85 cent.

  Waarschijnlijk zal het merendeel van de zegels wel in de albums van de verzamelaar verdwijnen, zodat de Oostenrijkse post voor die € 2,75 geen dienst hoeft te verrichten. Het ‘goede doel’ is dus tweeledig: 1. getroffenen van het coronavirus en 2. de Oostenrijkse post.

  Ze zullen wellicht niet alle 300.000 verkocht worden, maar laat het 200.000 zijn. Dan krijgen beide partijen dus € 550.000 in het laadje. Natuurlijk, er gaat nog iets af voor productie en marketing, maar de filatelisten zullen een wezenlijke bijdrage leveren!

  René Hillesum
  Hoofdredacteur maandblad Filatelie  • Peter Luit op 28/10/2020 om 14:52

   Dank voor de nuances! Dat maakt één en ander duidelijker.

   Peter LuitLogo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK