Rob’s column: Waarom de Axel Springer baas bang is voor Google

mathias-doepfner-vorstandsvorsitzender-von-axel-springer-se-schreibt-eric-schmidt-warum-die-angst-vor-google-berechtigt-istMathias Dopfner, bestuursvoorzitter van de Duitse uitgeefgigant Axel Springer, heeft in de Frankfurther Algemeine (geen Springer publicatie) een open brief geschreven aan Google baas Eric Schmidt omdat hij bang is voor de overheersende rol die Google dreigt te gaan spelen in de verkoop van online advertenties. Als je dat combineert met de bijna monopoly die Google heeft als het gaat om zoekmachines dan heeft Dopfner een punt. Maar of zijn brief wat uithaalt valt te betwijfelen. Ook wettelijke maatregelen om de macht van Google te breken lijken ver weg, zeker nu we weten hoeveel geld Google investeert in lobbyen bij niet alleen de Amerikaanse overheid maar ook in Brussel. De enige oplossing voor uitgevers zoals Axel Springer lijkt dan ook de juiste content te maken voor de verschillende doelgroepen en die via alle beschikbare mediakanalen uit te serveren in goed vormgegeven publicaties met een uitgekiende gebruikersinterface. En nee dat is geen simpele taak, daarin verschilt de uitdaging van Springer niet met kleinere Nederlandse spelers die misschien wel een voordeel hebben door hun platte structuur, lagere budgetten en op overleven gerichte ondernemersgeest die hun dwingen alle creatieve mogelijkheden van de nieuwe media te gebruiken.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK