Ricoh: alternatief voor QR-code

RicohRicoh heeft een alternatief ontwikkeld voor de nooit echte geslaagde QR-codes: clickable paper. Hierbij hoef je niet eerst op de bekende lelijke QR-code in te zoomen, maar kun je gewoon op een beeldje klikken. Als je op een beeld  klikt (‘fotografeert’), kom je bovendien niet op een voorgeselecteerde pagina, maar verschijnen interactieve vensters met opties, bijvoorbeeld een link naar een YouTube-video, website, Twitter-feed of Facebook-pagina. Advertenties met speciale aanbiedingen kunnen de lezer zelfs rechtstreeks naar de juiste plek in een webshop leiden zodat direct een aankoop kan worden gedaan. De clickable paper app is via de App Store (iPhone) en Google play (android) gratis te downloaden. Bekijk het filmpje om te zien hoe het werkt.
Clickable Paper is gebaseerd op de Ricoh’s Visual Search- beeldherkenningstechnologie, die teksten, beeldmateriaal of volledige pagina’s kan analyseren. Clickable paper komt volgens Ricoh Nederland nog dit kwartaal beschikbaar. Ondernemerstijdschrift De Zaak had in 2013 de primeur met een uitgave met clickable paper-toepassing.
(Bron: mashable.com/Ricoh Nederland)

ikeaAugmented reality (AR), waarbij via beeldherkenning van fysieke objecten digitale content wordt ontsloten, wordt steeds gebruiksvriendelijker, zegt ook Tina Stroobandt, oprichtster van World of Waw, op mediafacts.nl. ‘De echte kracht van het verbinden van papier met elektronica is nog lang niet volledig benut. Het biedt de mogelijkheid om de levensduur van je printuitingen te verlengen door bijvoorbeeld de hele dag door vernieuwende content aan een poster toe te voegen, personages tot leven te brengen of de gebruiker persoonlijk aan te spreken.’ Lees het hele interview.
Een fraai voorbeeld hiervan is overigens de Ikea-catalogus, waarbij klanten via een app kunnen zien hoe die ene bank bij hun in huis zal staan.

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK