Revival van de email nieuwsbrief

Email nieuwsbrieven – bijna even oud als het internet zelf – maken in de journalistiek een renaissance mee. Ze blijken één van de schaarse manieren om het publiek rechtstreeks te bereiken. Dat schrijft journalist Menno Bos in een column voor SVDJ die hier te lezen is.

Hij baseert zijn uitspraken op recent rapport (pdf) van de London School of Economics (LSE) over e-mailnieuwsbrieven.

“Terwijl het digitale ecosysteem zich blijft ontwikkelen, betaalt het zich soms uit om back to basics te gaan en een oud idee te omarmen in nieuwe tijden”, schrijft de auteur van het LSE-rapport, de Zweedse journalist Charlotte Fagerlund. “De e-mailnieuwsbrief is een weinig glamorous, maar steeds effectiever middel om de lezer rechtstreeks aan te spreken.”

De auteurs zien nog onbenut potentieel voor media om hun nieuwsbrief aan de man te brengen, die ze beter moeten benutten. “De meesten hebben al een vrij grote digitale volgersschare. Om deze mensen aan zich te binden en meer te laten lezen, is het logisch om op nieuwsbrieven in te zetten.”

In het artikel komen vier tips naar voren:

Laat het bereiken van je publiek niet aan sociale media over. Facebook-fans zien maar een deel van je stukken en het contact is vluchtig. Nieuwsbrieven bieden een rechtstreekse relatie.

Niet doen: een klinische opsomming van links in je nieuwsbrief zetten. Wel doen: er een lopend verhaal van maken waar inhoudelijk een lijn in zit.

Probeer nieuwsbrieven zo mogelijk te personaliseren. Onderzoek de mogelijkheden om abonnees op basis van hun klik- en bezoekgedrag een op maat gesneden versie te bieden.

Haal kennis en passie voor het onderwerp in huis. Iemand die het belangrijk vindt dat nieuwsbrieven aanslaan en er liefde en zorg in steekt.

Blokboek heeft veel ervaring met nieuwsbrieven en kan precies aangeven wat werkt en wat niet. Wij staan altijd klaar voor een advies: mailto:marco@blokboek.com

 

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Door het coronavirus zijn voorlopig alle trainingen gecancelled. VIGC biedt een selectief deel van haar trainingen momenteel digitaal aan. Bekijk het aanbod op de website van het VIGC.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK