Reclamewereld blijft achter op het gebied van genderneutraliteit

Een grote meerderheid (83%) van de marketeers heeft het idee dat zij stereotypering op basis van sekse vermijden. Een aanzienlijk percentage van het publiek (45%) vindt echter dat vrouwen nog steeds seksistisch worden afgebeeld in reclame-uitingen.

Dat blijkt uit de nieuwste studie van Kantar naar reclame en media-effectiviteit. Het onvermogen van de reclamewereld om vrouwen op een realistische manier te portretteren en te benaderen, heeft een grote impact op de effectiviteit van uitingen en campagnes. Merken die hier wel in slagen, genereren een grotere merkwaarde dan merken die in hun reclame-uitingen een scheve man-vrouwverhouding laten zien.

kantar blokboekDe nieuwste AdReaction studie van Kantar omvat 30.000 advertentietesten uit de wereldwijde Link™ advertentiedatabase, resultaten van onderzoek onder 450 marketeers wereldwijd, metingen naar de houding van 40.000 consumenten ten aanzien van advertenties, en een analyse van de merkwaarde van 9.000 merken wereldwijd. Dit geeft goed inzicht in de rol die sekse in reclame speelt.

De belangrijkste bevindingen van AdReaction: Getting Gender Right:

  • Een analyse van de met een Cannes Award bekroonde advertenties van het afgelopen decennium, leidde tot de volgende zorgwekkende resultaten: mannen bleken zeven keer meer spreektijd en vier keer meer schermtijd in reclames te hebben dan vrouwen, en dan werden mannen ook nog eens 62% vaker als ‘slim’ gepositioneerd.
  • Het portretteren van geslacht gebeurt nog steeds op basis van stereotypering. Vrouwen worden vaak neergezet als aardig en verzorgend, in slechts 6% van de advertenties heeft de vrouw een leidende rol.
  • Advertenties waarin vrouwen een leidende rol spelen, werken wel vaak beter. Ze hebben meer zeggingskracht (gemeten via gezichtscodering), deels omdat deze rol voor een positieve verrassing zorgt. Krachtige, vrouwelijke personages maken advertenties ook veel geloofwaardiger en overtuigender – kenmerken waarvan we weten dat ze leiden tot een omzetstijging op de korte termijn.
  • De reclamewereld worstelt met het maken van goede campagnes met vrouwen in de hoofdrol. Reclame-uitingen met alleen vrouwen zijn over het algemeen minder effectief, en zorgen voor minder trots of blijdschap bij de ontvanger dan uitingen met alleen mannen.
  • Het maken van op sekse gebaseerde advertenties is minder noodzakelijk dan traditioneel werd gedacht. Mannen en vrouwen reageren niet aanwijsbaar anders op dezelfde advertenties. Goede advertenties werken meestal goed bij iedereen, en slechte advertenties slecht bij iedereen, ongeacht op welke sekse ze gericht zijn.

De belangrijkste resultaten op het gebied van targeting en media-effectiviteit:

  • vrouwen in reclameVeel merken houden er in hun campagnes nog onvoldoende rekening mee, dat in de meeste productcategorieën zowel mannen als vrouwen aankopen doen en beslissingen nemen. Vaak wordt de man afgebeeld als hoofdpersoon en beslisser, bijvoorbeeld bij verzekeringsproducten of bankieren, terwijl vrouwen zelden op deze manier worden geportretteerd. In campagnes die gericht zijn op verzorgen en het huishouden, worden vrouwen juist vaker als hoofdpersoon opgevoerd.
  • Ook wáár de campagne te zien is, speelt een grote rol in de impact van een advertentie. Zo hebben online advertenties wereldwijd op vrouwen 28% minder impact vergeleken met mannen. Ook vinden vrouwen online advertenties minder betrouwbaar en relevant dan mannen. Het verschil tussen mannen en vrouwen is onder Nederlanders niet zo groot als in de rest van de wereld; in Nederland vindt slechts 25% van de vrouwen en 27% van de mannen online ads relevant.

Rosie Hawkins, Chief Offer en Innovation Officer van Kantar Insights Division: “Uit onze bevindingen komt duidelijk naar voren dat een beetje meer zelfreflectie geen kwaad zou kunnen voor mediabureaus, creatieve bureaus en hun klanten. Merken beperken zichzelf als ze het vrouwelijk publiek niet goed weten te benaderen. Het is teleurstellend om te zien hoe weinig krachtig vrouwen worden neergezet in reclames. Juist wel motiverend is het om te zien dat campagnes waarin vrouwen een leidende rol spelen, een beter bereik hebben. Er moet nog veel gebeuren; merken moeten slim te werk gaan en weten hoe hun reclame-uitingen door het publiek worden ontvangen.”

Bron: Kantar TNS

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK