Pure Digital beurs in april volgend jaar in Amsterdam

Het Engelse FM Brooks lanceert ‘Pure Digital’ (RAI Amsterdam, 17-19 april 2018). Een baanbrekend en uniek evenement dat als doel heeft, de Europese creatieve industrie te inspireren met innovatieve toepassingen van digitaal printen. In tegenstelling tot traditionele print gebaseerde vakbeurzen, is het format, de inhoud en de stijl van Pure Digital speciaal ontworpen om de creatieve industrie aan te trekken. Denk aan: creative directors, architecten, interieurontwerpers, grafisch ontwerpers, modeontwerpers, marketeers en ondernemers die een (grootformaat) printbedrijf runnen. Tijdens dit enige en exclusieve evenement in Europa, zal Pure Digital het allerbeste qua creatieve ontwerpen presenteren op het gebied van digitaal geprinte applicaties.

Ervaring
Eén van de initiatiefnemers van dit nieuwe beursconcept is Frazer Chesterman.
Chesterman was acht jaar de managing director van Fespa. “Toen ik daar begon was het een handelsorganisatie voor de zeefdrukindustrie. Ze hadden elke vier jaar een vakbeurs. De grote veranderingen naar digitalisering boden kansen dit uit te bouwen, wat uiteindelijk resulteerde in een succesvol jaarlijks evenement in verschillende steden in Europa. Ik besloot te vertrekken omdat ik mogelijkheden zag in de ontwikkelingen op het gebied van industrieel printen. Samen met Markus Timson begon ik een evenementen organisatiebureau, als partner van een grote beursorganisator in Londen, FM Brooks.”

Markus Timson (l) & Frazer Chesterman

Creatieve markt bereiken
Frazer: “waarom ontwikkelt de digitale print sector niet zo snel als dat iedereen verwachtte? Het antwoord is, dat de creatieven, de marketeers en ontwerpers het nog niet scherp op hun netvlies hebben staan. Er zijn fantastische kansen voor iedereen. Voor de grote partijen als Canon, Ricoh en HP is het van strategisch belang dat ze de creatieve markt bereiken. Ze kennen alle printbedrijven al. Ze hebben behoefte aan een Europese show die dat covert, en dat is een behoorlijke uitdaging. Als je het al doet op een PanEuropese basis, dan moet je dat in Amsterdam doen. Voor mij was Londen ook prima geweest, maar we zijn nu eenmaal geen één Europa meer en dat maakt het lastig.”

Jaarlijks evenement
“We weten dat de Nederlandse markt creatief en innovatief is. We hebben een goede relatie met de RAI en daarom hebben we besloten de driedaagse show op 17, 18 en 19 april 2018 daar te organiseren. We zijn van plan daar te blijven en er een jaarlijks terugkerend Europees evenement in Nederland van te maken.”
“Wat we van de show verwachten is heel moeilijk te zeggen, omdat het een heel nieuw concept is. Het lijkt nog ver weg, maar over negen maanden staan we er al, en we hebben van een aantal grote exposanten de bevestiging gekregen dat ze er willen staan. We zullen ons het eerste jaar moeten bewijzen. Ik verwacht dat er zo’n tachtig exposanten zullen zijn, maar dat zijn dan wel de grote namen. Veel kleinere bedrijven wachten misschien even af hoe de eerste show is. Er zal heel veel te doen zijn en heel veel inspiratie te vinden zijn. Maar nog veel belangrijker is, dat we beginnen met de opstart van een community rond deze show. We beginnen met het vertellen van het verhaal. In de herfst zullen we een aantal webinars en seminars houden rondom retail-innovatie. De ambitie is te groeien naar 400 exposanten in de komende jaren.”

Inspiratie en toepassingen
“Of de exposanten daar machines laten zien? Ik denk het niet. Ze zullen voornamelijk toepassingen laten zien. De focus van de exposanten ligt meer op wat er gemaakt wordt dan hoe het gemaakt wordt. Het zal geen show zijn waar voornamelijk de machines posters printen. Het entertainment zal meer komen van innovatieve nieuwe producten. Denk daarbij aan behang, textiel, vloerbedekking en ja ook 3D-print. Alles zal gericht zijn op inspiratie.”

Kruisbestuiving met de bouw
“De bezoekers aan Pure Digital verwachten wij uit de printwereld, het retailsegment en de interieurdecoratie. We hebben de beurs tegelijkertijd met de Building Holland show in de RAI. Daar verwachten we een kruisbestuiving van. De beurzen zijn beide toegankelijk voor alle bezoekers.
“Building Holland is hét 3-daagse integrale event voor de bouw- en vastgoedsector. Dit jaarlijks terugkerende event vindt plaats in de RAI Amsterdam. 15.000 bezoekers en 230 standhouders komen samen om kennis te delen, te netwerken, zaken te doen en het zien & beleven van innovatieve producten en concepten.
Er is een enorme markt in ontwikkeling op het gebied van printen op oppervlakken, die in een interieur of een winkel gebruikt worden. Daar ligt voor iedereen een kans voor creatieven, producenten en machinebouwers.”

De beurs zal gratis toegankelijk zijn op basis van uitnodigingen en voorinschrijving.

Kijk voor meer informatie (in het Engels) op:

www.puredigitalshow.com

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK