Print je eigen pannenkoek

Een printer die chocolade maakt is nog toekomstmuziek, maar bij het KennisLab in het Gelderse Steenwijk kun je de pannenkoeken al van de printer scheppen.
Papier rolt van een printer, maar een pannenkoek? Jasper van der Geest zit juist Nijntje te verorberen en strooit rijkelijk poedersuiker over het baksel. “Lekker,” zegt hij tussen een paar happen door. In het KennisLab van de bibliotheek in Steenwijk konden kinderen woensdagmiddag zelf een pannenkoek ontwerpen met de computer.

“Het ontwerp wordt op een SD-kaartje gezet, en vervolgens gaat de pannenkoekprinter aan de slag,” zegt medewerkster Geertje Tissingh. “Het beslag komt uit een kokertje boven de printer, en daarna gaat de printer het ontwerp maken en op temperatuur brengen.” Op de printer is af te lezen wanneer het baksel klaar is. “Het zou mooi zijn als het net als papier van de printer zou rollen, maar zover is het nog niet. We moeten het er af scheppen.”

Jasper heeft ondertussen de smaak te pakken. “Ik heb nu een berenkop gemaakt. Kijk, die zijn ze al aan het bereiden.” Hij heeft de bus met poedersuiker al in de aanslag, om aan te kunnen vallen zodra het kan. “De voedselprinter die de lekkernijen maakt komt uit Amerika,” zo weet medewerkster Herma Rijkeboer. “Er is ook een printer die chocolade in allerlei vormen kan maken, die willen we hier ook wel graag. Iets voor de toekomst.” Jasper’s zusje Carlijn heeft geprobeerd om een hartje te maken. “Dat is niet helemaal gelukt, want het beslag was nog wat te dik. Straks ga ik het opnieuw proberen.” Ze is met een 3D-pen aan het tekenen, wat eveneens ‘heel leuk’ is.

Het Kennislab werd in oktober officieel geopend, maar draait ongeveer een half jaar.

“In het begin was het erg druk, daarna werd het in de zomer wat rustiger. Mensen gaan dan andere dingen doen.” In de kerstvakantie waren er zo’n zeventig bezoekers. “En niet alleen kinderen, ouders vinden het misschien nog wel leuker.”

(bron : De Stentor)

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK