Print je eigen scherm met een inkjetprinter

0306_displayDuitse wetenschappers van de Universiteit van Saarland hebben een manier gevonden om een scherm te maken met een reguliere inkjetprinter. Dit doen ze door speciale inkt te gebruiken die licht geeft als er stroom op staat. Tot nu toe waren dergelijke toepassingen niet mogelijk.

De achterliggende techniek is dezelfde techniek als diegene die gebruikt wordt in sommige auto’s om het dashboard te verlichten. “Displays werden geproduceerd voor de massa, nooit voor een individuele gebruiker”, stelt onderzoeker Simon Olberding. Samen met zijn collega Jürgen Steimle wil hij daar verandering in brengen.

De technologie is heel toegankelijk. Het is mogelijk om in een programma als Microsoft Word of Powerpoint een digitaal ontwerp te maken. De wetenschappers hebben twee methodes ontwikkeld om dit vervolgens eenvoudig uit te printen. Beide mogelijkheden tot printen hebben ieder hun sterke en zwakke punten, maar ze kunnen allebei uitgevoerd worden door een leek. Afhankelijk van de methode duurt dit enkele minuten of twee tot vier uur.

Het resultaat is een scherm op hoge resolutie dat slechts een fractie van een millimeter dik is. Om een volledig scherm ter grootte van een A4 te maken, ben je ongeveer 20 euro kwijt. Het meeste geld hiervan ben je kwijt aan de speciale inkt die nodig is. Je hoeft overigens niet per se op papier te printen, maar materialen als plastic, leer, steen, metaal, keramiek of hout zijn ook geschikt.

“Met deze methode kunnen we ook aanraakgevoelige displays printen”, zegt Olberding. De schermen kunnen geïntegreerd worden in zo ongeveer elk object dat je dagelijks gebruikt. Denk aan je meubels, keukenspullen, koffer of kleuren. Je kunt bijvoorbeeld ook het bandje van een horloge voorzien van een display dat oplicht op het moment dat je een bericht ontvangt. Olberding: “Als we onze techniek combineren met 3D-printen zijn de mogelijkheden eindeloos.”

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK