Postzegeldrukkerij in Mechelen: ‘Hier wordt meer waarde gedrukt dan in Nationale Bank’

150 jaar geleden werd voor het eerst een postzegel gedrukt in Mechelen, een mijlpaal die bpost zaterdag niet onopgemerkt voorbij liet gaan. Meer dan 2.000 belangstellenden werden rondgeleid in de drukkerij.

Marc Aerts postzegels“Hier wordt meer waarde gedrukt dan in Nationale Bank” zegt Jan Smets in HLN. Voor de gelegenheid werd ook de duurste zegel tentoongesteld. “Eigenlijk is hij niks om trots op te zijn.” Het is hoogst uitzonderlijk dat bezoekers worden toegelaten in de postzegeldrukkerij in de Egide Walschaertsstraat. Omwille van het veiligheidsaspect neemt het nooit deel aan initiatieven als een Open Bedrijvendag. Voor de 150ste verjaardag maakte bpost een uitzondering. Zo’n 2.200 bezoekers – meer was niet mogelijk – kregen een rondleiding lang de diepdruk-, offset- en digitale drukpersen, en kregen de meest bijzondere zegels te zien.

“Jaarlijks worden hier door vijftig medewerkers 300 miljoen postzegels gedrukt, waarvan 15 miljoen voor het buitenland. We drukken onder meer voor Portugal, Jersey, Luxemburg en Gibraltar. Elk land heeft zijn eigen tanding. Wist je dat er maar twee landen zijn in Europa waar de post een eigen drukkerij heeft? In andere landen heb je doorgaans een overheidsdrukkerij die geld en zegels drukt”, vertelt Jan Smets, director retail & customer care bij bpost en voorzitter van de filatelistische commissie.

Lees verder bij HLN

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Peter Luit

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Door het coronavirus zijn voorlopig alle trainingen gecancelled. VIGC biedt een selectief deel van haar trainingen momenteel digitaal aan. Bekijk het aanbod op de website van het VIGC.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK